GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo kako bi trebale izgledati mjere popuštanja

Evo kako bi trebale izgledati mjere popuštanja
SCENARIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2020 / 08:57
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Hrvatska je u srijedu zabilježila najmanji broj novooboljelih od koronavirusa u posljednjih 25 dana, a nastavi li se takav trend u idućih pet ili sedam dana, prema najavama samog Nacionalnog stožera civilne zaštite i epidemiologa, Vlada će morati početi razmišljati o popuštanju restriktivnih mjera koje su uvedene 19. ožujka kako bi se zauzdala epidemija.

Iako još nema plan popuštanja restriktivnih mjera, Vlada će vjerojatno napraviti isto ono što rade i druge europske države, od kojih su neke već počele postupno otključavati ekonomiju, a sasvim sigurno će slijediti i preporuke Europske komisije koja je u srijedu predstavila smjernice za popuštanje mjera u Europskoj uniji koje se temelje na tri kriterija. Prvi je epidemiološki, što znači da širenje zaraze mora biti znatno usporeno i stabilizirano, piše Jutarnji list.

O tome naši stručnjaci govore danima. Naime, kada uzastopno pet do sedam dana budemo imali značajan pad novozaraženih, onda se može razmišljati o relaksiranju mjera. No, kako nam pojašnjava ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, mi još nismo u toj silaznoj putanji. Proboj virusa u domove za starije i nemoćne napravio je novi problem, a jučer je ponovno broj novooboljelih došao do 50.

- Ne, još nismo u silaznoj putanji. Broj od 37 novooboljelih u srijedu je optimističan, jer to je najniži broj oboljelih u zadnjih 25 dana. Optimistična je i činjenica da u nekim županijama već nekoliko dana nema novooboljelih, ali s epidemiološke strane, još uvijek smo u uzlaznoj putanji, tako da popuštanja mjera još ne može biti - kaže Capak.

Ono što valja naglasiti, dodaje Capak, jest da unatoč stabilnom broju novooboljelih mi imamo i 15.000 osoba u samoizolaciji, ali i pet tisuća direktnih kontakata oboljelih i to je potencijalni bazen novooboljelih.

- Svi oni potencijalno se mogu zaraziti, tako da brojka uvijek može biti veća. Ja se nadam da ćemo uskoro biti u fazi ravne crte, nakon čega možemo očekivati pad zaraženih, no naravno važno je i dalje imati mjere - kaže Capak.

Što se tiče popuštanja mjera, Capak kaže da na to još uvijek nitko nema odgovor, no silazni trend će značiti popuštanje.

- Još nema dogovora što će to biti, svakako je prioritet gospodarstvo. No, popuštanje mjera neće značiti vraćanje u normalu. Svi će morati dati detaljne podatke kako bi se poduzele sve epidemiološke mjere kako bi se vidjelo može li se raditi ili ne - kaže Capak.

Premijer Andrej Plenković jučer je poručio kako je ministrima naložio da pripreme mjere relaksacije iz svojih resora, a u konačnici će epidemiolozi odlučiti na koji način će se moći ili neće moći organizirati rad pojedinih sektora gospodarstva uz poštivanje sigurnosnih mjera.

Također, kako smo doznali iz pojedinih ministarstava, moguće je i da će popuštanje mjera ići na regionalnoj razini. Naime, ako neka županija nema novooboljelih, moguće je da će se u tim sredinama postupno otvarati tvornice i trgovine. Ministar gospodarstva Darko Horvat tako je spomenuo mogućnost otvaranja metaloprerađivačke industrije u Međimurju, a govorio je i o poljoprivrednim djelatnostima u Slavoniji.

Naš sugovornik također kaže kako će se razmišljati i o otvaranju pojedinih neprehrambenih trgovina s obzirom na veličinu ili broj zaposlenih. Primjer za to su trgovine s dječjom odjećom, knjižare, ali i neke druge manje trgovine, poput onih s tehnikom. Kada je pak riječ o obrtnicima, to će biti teže za organizirati. Naime, frizeri, kozmetičari i pedikeri su u fizičkom kontaktu sa svojim mušterijama, dok bi se, primjerice, neki drugi obrti poput urara možda i mogli otvoriti.

Već ranije se spominjalo i otvaranje javnog prijevoza (uz preporuku nošenja maski i stalnu dezinfekciju), a jučer je državni tajnik za sport Tomislav Družak rekao kako se od idućeg tjedna kreće s treninzima vrhunskih sportaša i onih koji treniraju na otvorenim prostorima, poput veslača, atletičara i nogometaša. Prioritet su vrhunski sportaši prve i duge kategorije kojih je u Hrvatskoj između 500 i 600.

Ključni respiratori
Drugi kriterij za popuštanje mjera je da zdravstveni sustavi moraju imati dovoljno kapaciteta, što uključuje broj kreveta za intenzivnu skrb, dostupnost zdravstvenih radnika i medicinskog materijala. I s time se Hrvatska dobro nosi. Na respiratoru trenutno imamo 30-ak osoba, a ukupno takvih uređaja što stacionarnih što mobilnih u cijeloj Hrvatskoj imamo 800, a po medicinskom osoblju i broju bolničkih kreveta, kako svih, tako i onih na intenzivnoj njezi smo u samom vrhu EU.

I treći se kriterij odnosi na sposobnost praćenja zaraze, uključujući masovno testiranje. Još nismo počeli s masovnim testiranjem, a nemamo ni aplikaciju za praćenje kontakata. Capak je poručio kako su pri kraju pripreme za masovno testiranje i kako će ono krenuti kroz nekoliko dana, pa bi nakon što to krene Hrvatska doista mogla, poslože li se svi ovi kriteriji, početi popuštati mjere.


1. Lokalni pristup u popuštanju mjera

Lokalni pristup preporučuje i Europska komisija. U Hrvatskoj neke županije danima nisu zabilježile nove slučajeve. Epidemiolozi ipak ističu kako to nije jedini kriterij i da to ne znači kako je opasnost od zaraze u tim županijama prošla, a na razini Hrvatske još nismo ušli u silaznu putanju broja novooboljelih što se stalno navodi kao glavni preduvjet za ublažavanje mjera.

2. Različit pristup po gospodarskim sektorima

Jedan od kriterija koji se razmatraju pri omogućavanju povratka na posao je i broj okaza u različitim sektorima. Ugroženije industrije imat će veći prioritet pri ublažavanju mjera, ali će se pri povratku na posao inzistirati na strogim epidemiološkim mjerama opreza. Kao mogući prvi povratnici na posao spominju su metaloprerađivači u Međimurju i zaposlenici poljoprivredno-prehrambenih pogona u Slavoniji

3. Trgovine i uslužni obrti

Uz trgovine s prehramebnom, higijenskom i građevinskom robom, među prvim prioritetima za otvaranje spominju se dućani s dječjom opremom i odjećom. Moguće je i da će kriterij za povratak u posao biti veličina dućana. Među obrtima bi se prvo mogli otvoriti radnje u kojima nema intenzivnog fizičkog kontakta s kupcima, a na kraju bi bili frizeri, kozmetičari, pedikeri...

4. Zaštitne mjere i masovno testiranje

Otvaranje javnog prijevoza najvjerojatnije će biti uvjetovano nošenjem zaštitnih maski, a epidemiolog Krunoslv Capak ističe kako bi popuštanje zabrana trebalo biti povezano s i masovnijim testiranjem te uvođenjem aplikacije za praćenje kontakata što će omogućiti preciznije praćenje širenja korona-virusa. Prema njegovim riječima, masovnije testiranje bi moglo početi već za nekoliko dana.

Tagovi: mjere popuštabnja, Krunoslav Capak, Andrej Plenković, Darko Hovrat, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE