GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koga građani žele vidjeti na čelu HDZ-a

Evo koga građani žele vidjeti na čelu HDZ-a
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2020 / 08:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - RTL u suradnji s Promocijom plus donosi rezultate istraživanja o preferencijama kandidata za predsjednika HDZ-a.

Rezultati istraživanja koje donosi RTL pokazuju da ispitanici žele da Andrej Plenković ostane na čelu HDZ-a i u drugom mandatu
Iako je još neizvjesno tko će se sve u utrku jer prikupljanje potpisa za kandidaturu kreće za tri dana, Andrej Plenković u skupnom pregledu, dakle u općoj populaciji, najbolje stoji. 42,5 posto ispitanika želi da ostane predsjednik HDZ-a.
Miru Kovača, bivšeg šefa diplomacije bira 17,6 posto ispitanika. Bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji se očito još lomi oko kandidature, na toj poziciji ponovno želi vidjeti 8,7 posto ispitanika.

Da se ne mogu odlučiti, poručuje oko 5 posto ispitanika, a više od četvrtine građana je za unutarstranačke izbore u vladajućoj stranci potpuno nezainteresirano.
Očekivano, situacija među biračima HDZ-a koji će o vodstvu odlučiti je drukčija, baš kao i postoci. Treba reći da je uzorak ovdje znatno manji (280 ispitanika), ali pobjednik je isti, štoviše još uvjerljiviji.
Za ostanak Andreja Plenkovića je više od 72 posto HDZ-ovih birača. Drugi izbor HDZ-ovaca je Tomislav Karamarko kojeg bira 12,4 posto. Miro Kovač je među stranačkim kolegama tek treći izbor s 11,4 posto. Ne zna nešto manje od 4 posto.
Iako naravno predsjednika HDZ-a biraju samo članovi te stranke, SDP-ovi birači najčešće priželjkuju da Plenković ostane predsjednik (45 posto). Kovač je drugi izbor (17 posto), a baš nitko od SDP-ovaca ne želi Karamarkov povratak.

Među Škorinim biračima pobjednik je, s 40 posto potpore - Miro Kovač. Za Plenkovića je četvrtina (24,6 posto), a za Karamarka ni petina (18,5 posto).
Kovač još uvjerljivije pobjeđuje i među biračima MOST-a. Da on dođe na Plenkovićevo mjesto, želi više od 70 posto njihovih birača (71,4 posto). I ovdje je Plenković drugi (14,3 posto), a Karamarko tek treći izbor (5,7 posto). Prema rezultatima, Kovač bi očito bolje prošao kao lider drugih opcija desnice nego što prolazi u vlastitoj stranci.

Ukoliko dođe do drugog kruga u izboru za predsjednika HDZ-a 22. ožujka, kod opće populacije, u svim varijantama građani priželjkuju Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a. U srazu bivšeg i aktualnog predsjednika HDZ-a za Plenkovića je 73,3 posto ispitanika. Tomislava Karamarka bira nešto iznad petine ispitanika - 20,8 posto. Plenković uzima više glasova i onih kojima je Miro Kovač prvi izbor, a neodlučnih je 5,9 posto.

Nešto lošije, ali i dalje uvjerljivo više građana Plenkovića bira u srazu s Mirom Kovačem - 63,2 nasuprot 32,6 posto. Karamarkovi birači ovdje znatno češće biraju Kovača (70,3 posto), ali to mu, čak i kad bi pridobio sve neodlučne, nije dovoljno da bude prvi izbor.

Miro Kovač pobijediti bi mogao kada Plenković ne bi bio u drugom krugu. U srazu s Karamarkom, Kovača priželjkuje gotovo 60 posto ispitanika (58,4 posto). Karamarka nešto manje od 31 posto (30,8 posto), a neodlučnih je više nego u prethodna dva sraza - gotovo 11 posto (10,8 posto).
Naravno, ove opcije drugog kruga provedene su na općoj populaciji, a 15. ožujka na birališta će izići samo članovi HDZ-a, njih oko 210 tisuća.
Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. siječnja do 4. veljače 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi %2B/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Tagovi: HDZ, Andrej Plenković, Miro Kovač, Tomislav Karamarko, Miroslav Škoro
PROČITAJ I OVO
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE