GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koje se mjere najvjerojatnije popuštaju od 1. veljače

Evo koje se mjere najvjerojatnije popuštaju od 1. veljače
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2021 / 21:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas je održan sastanak vlade i Stožera na kojem se razgovaralo o daljnjim koracima kada je riječ o epidemiološkim mjerama.

Naime, 31. siječnja istječu aktualne mjere, a, kako doznaje Index, na današnjem je sastanku, premda nisu donesene konačne odluke, postignut određeni konsenzus oko blagog popuštanja mjera 1. veljače. Najviše popuštanja bit će u segmentu sporta i rekreacije, no, kako smo doznali, na stolu je i dalje i otvaranje terasa restorana i kafića.

Izgledno otvaranje teretana i popuštanje kad je riječ o sportskim treninzima i natjecanjima
Izgledno je da će se u ponedjeljak 1. veljače otvoriti teretane, no to još nije potpuno sigurno. Naime, nema čvrstih znanstvenih dokaza da su teretane mjesta na kojima se pojačano širi zaraza, a treba podsjetiti i na to da teretane nisu bile u posljednjem nacrtu za zatvaranje krajem studenog kada su se uvodile strože mjere, no ipak su na kraju uvrštene na popis onoga što se zatvara.

Vrlo je izvjesno i da će se, kad je riječ o sportu, proširiti krug onih kojima su dozvoljeni treninzi i natjecanja, barem kad je riječ o sportu na otvorenom. No, kako smo doznali, moguće je i da se djeci dozvole treninzi u zatvorenim prostorima. Prema aktualnim mjerama, koje su na snazi do 31. siječnja, treninzi i natjecanja su dozvoljeni samo za sportaše 1., 2. i 3. kategorije.

Kada je riječ o kafićima, najizglednije je da će se od 1. veljače dopustiti prodavanje kava i sličnih napitaka za van. Podsjetimo, žestoke reakcije ugostitelja stizale su upravo na odluku prema kojoj kafići ne mogu prodavati ni kavu za van, ali to mogu kiosci, benzinske pumpe i pekarnice. Restoranima koji su također zatvoreni za goste omogućena je barem dostava, dok su kafići protekla dva mjeseca potpuno zatvoreni.

Još uvijek je u igri otvaranje terasa restorana i kafića od 1. veljače. Od resornog Ministarstva, kao i od drugih ministarstva čiji bi sektori mogli biti obuhvaćeni popuštanjem, očekuje se dodatna evaluacija prema kojoj bi trebala biti donesena konačna odluka. Ako doista bude donesena odluka o otvaranju terasa, izgledno je da bi rad bio ograničen, vjerojatno do 22 sata.

Učenici viših razreda osnovne škole u veljači bi se vratili u škole, umjesto online nastave koju sad pohađaju.

Na današnjem se sastanku razgovaralo i o ukidanju zabrane privatnih okupljanja ljudi iz više od dva kućanstva, no to, kako smo saznali, nije realno.

Doznajemo i da bi, kako sada stvari stoje, dozvoljeni brojevi osoba na raznim vrstama okupljanja trebali ostati kakvi su i sada.

Konačne odluke o tome što će se popustiti bit će donesene sredinom tjedna, najvjerojatnije u srijedu.

Stožer brinu epidemiološke slike u nekim europskim zemljama, a posebno vijesti o novim sojevima. Kada bi se potvrdio uvoz novog soja u Hrvatsku, to bi moglo značiti da popuštanja ne bi bilo u mjeri u kojoj se danas raspravljalo na sastanku. Osim toga, prije nekoliko dana postalo je jasno da će isporuka cjepiva u ovoj fazi biti znatno manja no što se očekivalo. U Stožeru također smatraju da zatvoreni prostori i dalje predstavljaju najveći rizik za širenje epidemije.

Upravo se ova tri faktora navode kao ključni razlozi zbog kojih od 1. veljače neće biti snažnijeg popuštanja mjera, prvenstveno kada je riječ o otvaranju kafića i restorana za goste.

Tagovi: popuštanje mjera, teretane, zatvaranje kafića, fitness centri
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE