GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto je ovaj tjedan presudan za Italiju

Evo zašto je ovaj tjedan presudan za Italiju
TJEDAN ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 16:39
Autor: SEEbiz
RIM - Ovaj će tjedan biti presudan u prosudbi hoće li mjere talijanske vlade poduzeti u borbi protiv novog koronavirusa - uključujući zatvaranje čitavih gradova, ograničenja kretanja i zatvaranje javnih mjesta.

Vlada najavljuje više novca za borbu protiv virusa.

"Ako infekcije padnu u narednih sedam dana, to znači da su zatvaranja i poduzete mjere djelovali", rekao je u nedjelju za La Repubblica predsjednik talijanskog Nacionalnog instituta za zdravlje Silvio Brusaferro.

"Na kraju tjedna ćemo shvatiti jesu li i koliko mjere zaustavljanja usporile epidemiju. Očekujemo pozitivne rezultate, optimističan sam. Molimo sve građane za suradnju. Njihova pomoć važna je za razbijanje lanca infekcija ", rekao je on također u časopisu Corriere della Sera u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

Komentari dužnosnika dolaze dok se Italija bavi svojom najvećom nacionalnom javnozdravstvenom katastrofom u modernom vremenu. U Italiji je uočeno najgore izbijanje koronavirusa, COVID-19, izvan Azije, a infekcije i dalje rastu.

U ponedjeljak u ranim poslijepodnevnim satima u Italiji je potvrđeno 1.694 slučaja virusa, a 41 osoba je umrla. U petak je bilo nešto više od 800 potvrđenih slučajeva, u odnosu na samo tri slučaja registrirana tjedan dana ranije, u petak 21. veljače.

Mnogi slučajevi novog koronavirusa viđeni u Europi također vode porijeklo iz Italije, a najteže su pogođene regije Lombardija i Veneto, čiji su glavni gradovi Milan i Venecija popularna poslovna i turistička odredišta.

Desetak gradova u tim regijama stavljeno je u zatvor (i postale su takozvane „crvene zone“ i stavljene u karantenu) prije nešto više od tjedan dana dok je talijanska vlada pokušala zaustaviti širenje. Mjere su na snazi do 8. ožujka.

U Italiji postoje i druge "žute zone" u kojima su škole zatvorene, a sportski događaji i vjerski i kulturni prostori odgođeni ili otkazani. U ostatku Italije postoje preventivne mjere (poput dezinfekcijskih sredstava u prostorijama otvorenim za javnost) čiji je cilj sprječavanje širenja virusa. Čak je i Vatikan morao umanjiti nagađanja da je papa Franjo, koji ima prehladu, zaražen virusom, nakon što je otkazao svoje sudjelovanje u jednom tjednom duhovnom odmoru.

Talijanske zdravstvene vlasti na prvoj liniji trude se nositi se s naglim porastom broja zaraženih. Prošlog petka virolog u Milanu opisao je bolnice u Lombardiji, smatrajući da je epicentar izbijanja blizu prijelomne točke, u "teškoj krizi" i da je zabilježio "preopterećenje" pacijenata.

Ministar gospodarstva Roberto Gualtieri najavio je u nedjelju da će Italija uvesti mjere vrijedne 3,6 milijardi eura (3,5 milijardi dolara) za pomoć gospodarstvu. Oni će uključivati porezne olakšice za tvrtke koje su pretrpjele pad prihoda od 25%, kao i dodatna sredstva za zdravstvenu uslugu u zemlji.

Tagovi: Italija, koronavirus, Giuseppe Conte, Roberto Gualtieri
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE