GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto Rusija nije koristila špijunski softver Pegasus

Evo zašto Rusija nije koristila špijunski softver Pegasus
TAJNE SLUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2021 / 08:23
Autor: SEEbiz/Nova.rs
MOSKVA - Kad je grupa međunarodnih istraživačkih novinara i istražitelja prenijela vijest da je špijunski softver nazvan "Pegaz", koji je proizvela izraelska tvrtka NSO Group, pomogao represivnim vladama širom svijeta da špijuniraju novinare, aktiviste i odvjetnike bez presedana, postavilo se pitanje: Gdje je Rusija?

Poznato je da ruska vladina tijela - tajne službe - aktivno špijuniraju novinare, aktiviste i odvjetnike, javlja Moscow Times. NSO grupa rekla je da je špijunski softver prodavala samo vladinim tijelima od povjerenja, a ne privatnim akterima. A odnos Izraela i Rusije bio je dovoljno blizak godinama. Pa zašto FSB ili bilo koja druga ruska agencija nije na popisu NSO klijenata?

U listopadu 2012. britanska nevladina organizacija Privacu International, kanadski Citizen Lab i web stranica Agentura.Ru pokrenuli su projekt nazvan "Ruska država nadzora", uključujući trgovinu nadzornom tehnologijom. Dio cilja bio je otkriti kakav se strani hardver i softver uvozi u Rusiju radi nadzora.

Privasy International imao je najbolje ljude da pronađu odgovore i dogovore između svjetskih proizvođača opreme za nadzor i represivnih vlada, dok je Citizen Lab lider u otkrivanju zlonamjernog koda ugrađenog u uređaje aktivista.

Rusija je doista sudjelovala u trgovini svjetskim špijunskim tehnologijama, javlja Moscow Times. Ruska tehnologija izvožena je u režime u Južnoj Americi i na Bliskom Istoku, a da ne spominjemo Srednju Aziju.

U mnogim postsovjetskim republikama ruske crne kutije SORM presreću komunikacije, dok se u Meksiku tehnologija prepoznavanja glasa ruske proizvodnje na nacionalnoj razini koristi za identificiranje ljudi na temelju presretnutih telefonskih poziva od 2008. godine.

Izrael i Rusija također imaju povijest tehničke suradnje. STT Group, najveći ruski programer "inženjerskih izvidničkih rješenja", prodaje svoju opremu Izraelu. Inženjeri ga koriste za omogućavanje kretanja trupa provjerom minskih polja, mostova i prijavljivanjem prepreka.

Ali ruske vladine agencije ne kupuju špijunski softver stranih proizvođača. Na svjetskom tržištu tehnologije povezane s špijunažom Rusija je prodavač, a ne kupac.

Tagovi: Rusija, tajne službe, špijuniranje, novinari, odvjetnici, aktivisti, Pegasus
PROČITAJ I OVO
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE