GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evropski parlament: Genocid u Srebrenici dodan u Rezoluciju o Srbiji

Evropski parlament: Genocid u Srebrenici dodan u Rezoluciju o Srbiji
PRITISAK NA SRBIJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2018 / 22:12
Autor: SEEbiz / N1 info
STRASBOURG - Priznavanje i provođenje presuda međunarodnih sudova po pitanju genocida u Srebrenici, te priznavanje samog genocida kao osnovnog koraka na putu Srbije prema EU postalo je dijelom godišnje rezolucije Evropskog parlamenta. Amandman kojim se poziva na ovakvo djelovanje podnio je slovenački zastupnik Igor Šoltes.

Cjelovita rezolucija koja se dosta kritički odnosi prema napredovanju Srbije prema Evropskoj uniji donesena je sa 503 glasa za, 85 protiv i 47 suzdržanih glasova.

Izjave srbijanskih zvaničnika u posljednje vrijeme, a pogotovo o Bosni i Hercegovini, našle su se na udaru evropskih zastupnika.

"Svakako Srbija je važan sudionik u samoj regiji i time je važnije reagirati na rekacije i izjave najviših predstavnika koje mogu krenuti u krivom smjeru. Upravo zbog toga su tu uneseni i odgovarajući amandmani", poručuje Igor Šoltes, zastupnik u Evropskom parlamentu.

Šoltesov amandman se odnosio na dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine, ali i posljednji intervju srbijanske premijerke.

"Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika; podsjeća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, takođe uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka; naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU", stoji u amandmanu.

Nije problem samo sa dešavanjima u Srebrenici, nego i sa onima na Ovčari, poručila je zastupnica iz Hrvatske Ruža Tomašić.

"Trenutno vladajuća garnitura u Srbiji se koristi nepodustivim metodama kako bi prikrila zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", tvrdi Tomašić.

Izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda nije propustio spomenuti odluke koje je donijela NSRS u sad već prošlom sazivu.

"Čuo sam premijerku koja je kazala kako u Srebrenici nije bio genocid jer su tamo ubijeni samo muškarci, a ne i žene i djeca. Također imamo u Republici Srpskoj odluku o povlačenju izvještaja o Srebrenici", podsjeća Dan Preda.

Napade na novinare i zaštrašivanje kritikovala je slovenačka zastupnica Tanja Fajon koja je poručila da je to nedopustivo.

"Ali, šta je sa dubokom polarizacijom društva i slobodom medija? Jedan naslov iz Srbije "Psi su pušteni" sa slikom onih koji glasno kritiziraju vlast. To svakako Srbiju udaljava od Evropske unije", ocjenjuje Fajon.

Srbija je također pozvana da što prije počne usklađivati svoju vanjsku i sigurnosnu politiku sa Evropskom unijom pogotovo po pitanju Rusije.

Tagovi: Evropski parlament, genocid u Srebrenici, Igor Šoltes, Ana Brnabić, Ruža Tomašić, Srebrenica
PROČITAJ I OVO
Plenković čestitao Bidenu i Harris: Radujem se jačanju naših odnosa
ČESTITKE
Plenković čestitao Bidenu i Harris: Radujem se jačanju naših odnosa
ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković tvitao je u srijedu nakon inauguracije američkog predsjednika Joea Bidena i potpredsjednice Kamale Harris da su Hrvatska i Sjedinjene Države prijatelji i partneri i da se raduje jačanju bilateralnih odnosa sa SAD-om.
Marin Medak se povlači s čela Nacionalne udruge ugostitelja
POVLAČENJE
Marin Medak se povlači s čela Nacionalne udruge ugostitelja
ZAGREB - Marin Medak i Vedran Jakominić povlače se s čela Nacionalne udruge ugostitelja.
Joe Biden prisegnuo kao 46. predsjednik SAD-a
INAUGURACIJA
Joe Biden prisegnuo kao 46. predsjednik SAD-a
WASHINGTON - "Moramo se oporaviti, moramo ozdraviti, pred nama je puno zadataka", rekao je.
Vrhovni sud oslobodio Slavicu odgovornosti za kornatsku tragediju
EPILOG
Vrhovni sud oslobodio Slavicu odgovornosti za kornatsku tragediju
ZAGREB - Vrhovni sud potvrdio je u srijedu prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je Dražen Slavica oslobođen odgovornosti za kornatsku tragediju u kojoj je 2007. poginulo 12 vatrogasaca.
Donald Trump napustio Bijelu kuću
ODLAZAK
Donald Trump napustio Bijelu kuću
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump nekoliko sati prije isteka predsjedničkog mandata napustio je u srijedu ujutro po lokalnom vremenu Bijelu kuću i uputio se prema vojnoj bazi Andrews odakle će ga predsjednički zrakoplov prevesti na Floridu koju je odabrao kao novo prebivalište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE