GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FAZ: Drži li Stefanović Vučića u šaci?

FAZ: Drži li Stefanović Vučića u šaci?
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 22:51
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
FRANKFURT - Srbiju potresaju otkrića o povezanosti države i organiziranoga kriminala, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

„Stvar je pokrenuo predsjednik Aleksandar Vučić, premda je istovremeno pokušao negirati kontakte države i podzemlja“, navode ove novine.

Ocjenjuje se da je konferencija za medije u subotu, koju su prenosili deseci televizija, „bila neobična čak i za srpske prilike gdje je uobičajena medijska svenazočnost predsjednika“.

„Vrhunac predsjednikovog izlaganja bila je prezentacija grozno osakaćenih tijela i odsječenih glava. Najavljeno je da će takve fotografije biti prikazane uz upozorenje da se djecu skloni od malih ekrana."

Zločini se pripisuju ekipi Veljka Belivuka, vođe jedne skupine Partizanovih navijača. „To što se država najednom odlučno suprotstavlja Belivuku i suučesnicima, koje se tereti za ubojstva, iznude, otmice i trgovinu drogom, trebalo bi za pristojnu većinu srpskog stanovništva biti razlog da se odahne.

No brojne indicije o vezama izabranih moćnika i kriminalaca koji operiraju pod imenom nogometnih navijača navode barem na pitanje što su pravi razlozi državne oštrine – i koliko je ona ozbiljna“, piše novinar Michael Martens u FAZ-u.

Navodi da su radikalni navijači Partizana i Crvene zvezde još od raspada Jugoslavije regrutna masa za srpsku mafiju.

„Ali to je mafija bliska državi, koja često djeluje uz nalog ili toleriranje određenih službi. Kao plaću za poslušnost, država makar žmiri kada huligani izvan stadiona imaju isplative posliće.

Recimo na splavovima, čuvenim beogradski plovilima za zabave na Savi i Dunavu, kontrolu imaju službe osiguranja iz huliganskog miljea. A tko kontrolira ulaz na splavove, ima udjela i u živoj trgovini opijatima na palubi.“

Martens navodi da su „Belivukovi ljudi već bili viđani kao redari na priredbama predsjednika“.

„Ako zbilja dođe do procesa protiv Belivuka – ako i on ne padne kao žrtva smrtonosnih incidenata čestih u tom miljeu – bit će zanimljivo čuti što optuženi ima reći o odnosima sa sadašnjim državnim vrhom."

U tekstu se dodaje i „špekulacija" da je akcija protiv Belivukove skupine neka vrsta Vučićevog preventivnog udara jer navodno ministar Nebojša Stefanović protiv predsjednika ima opsežan dokazni materijal koji može upotrijebiti u slučaju nužde.

„Nije špekulacija da niz indicija ukazuje na daljnje veze srpske države i podzemlja. To se odnosi na slučaj poljoprivrednoga gospodarstva Jovanjica u Vojvodini, koje je navodno bilo specijalizirano za ekološku poljoprivredu. Ali 2019. je pod ne sasvim razjašnjenim okolnostima otkriveno da tamo rajčica, krastavac i luk služe da prikriju dvanaest hektara zasada konoplje za proizvodnju marihuane", piše FAZ.

U tekstu se dodaje da „iz razloga nepoznatih javnosti“ očito Viši sud u Beogradu hoće ispitati slučaj Jovanjica ne štedeći ni moćnike. „Ako stvarno dođe do ozbiljnih procesa protiv Belivuka i vojvođanskih farmera konoplje, mogla bi to biti bogata žetva.“

Tagovi: Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Aleksandar Vučić, Jovanjica, Crvena zvezda, Partizan, Nebojša Stefanović
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE