GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Festival slobode: Ograničena nam je sloboda disanja i kretanja

Festival slobode: Ograničena nam je sloboda disanja i kretanja
OKUPLJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2020 / 18:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na zagrebačkom trgu bana Jelačića u tijeku je Festival slobode na kojem se okupilo nekoliko tisuća ljudi iz mnogih gradova Hrvatske.

Organizator, Inicijativa "Prava i slobode", tvrdi da su se od trenutka pojave bolesti COVID-19 nametale presedanske mjere kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode. Cilj im je založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja.

Žele poručiti da inzistiraju na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja te da je zdravlje fenomen na psihičkoj, fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj, a ne samo na koronarazini.

Program je počeo Gundulićevim stihovima Himne slobode.

Okupljenima su se obratili nutricionistica Anita Šupe i Suzana Peša Vučković u ime Inicijative "Prava i slobode", aktivist i vjeroučitelj Ivan Pokupec te kolumnist portala Logično Velimir Ponoš, a Tony Cetinski pušta glazbu. Svi navedeni su protivnici maski, teoretičari zavjera, protivnici su cijepljenja i 5G mreže.

Organiziran je prijevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke te iz Istre.

U prijepodnevnim satima organizirali su događaje s glazbenom pratnjom ispred nekoliko domova za starije i nemoćne osobe, gdje su štićenike zamolili da otvore svoje prozore i balkone kako bi im prenijeli poruku da nisu zaboravljeni i kako bi ih razvedrili glazbom i porukama ohrabrenja.

"Mjere nemaju zdravstvene ni ljudske podloge. Te su se mjere primjenjivale na način da se mala vatra gasi poplavom. Ograničavali su nam slobodu disanja i kretanja, uskraćenom nam je pravo na pravovremenu medicinsku pomoć a time je mnogima ugroženo zdravlje i život. Uskraćeno nam je pravo na rad, cijele grupe su ostale bez posla i bez prihode, zatvorene su firme i tisuće su ostale bez posla. Roditeljima je zabranjeno boraviti sa svojom bolesnom djecom u bolnicama, stariji su zatvoreni kao u kavezu u domovima. Mi smo slobodna bića po Ustavu i rođenju i od naših temeljnih prava nećemo odustati, poručila je i rekla da su im uskraćene osnovne informacije", rekla je Šupe.

"Pritisak koji osjećate mjesecima osjećamo i mi, čuli smo vas da vam je dosta jer i nama je dosta. Čuli smo svijet i Europu, vidjeli smo Berlin, London, Dublin, svima je dosta i zato smo se okupili danas ovdje s istim ciljem da poručimo: Dosta je!", rekla je Anita Šupe.

"Zato vas pozivamo da zaboravimo ono što nas razdvaja nego se sjetimo onoga što nas spaja - pravo na slobodu izbora i pravo na slobodu mišljenja i govora i pravo na istinite informacije koje su nam uskraćene.

"Nema osobe kojoj se život nije promijenio i tako je nastala ova građanska inicijativa. I nećemo odustati od naših temeljnih prva", zaključila je Šupe.

Tagovi: Festival slobode, Anita Šupe, Suzana Peša Vučković, Ivan Pokupec, Tony Cetinski, antikorona okupljanje, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE