GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Festival slobode: Prosvjednici protiv genocidnog cjepiva i medija

Festival slobode: Prosvjednici protiv genocidnog cjepiva i medija
PROSVJEDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2021 / 16:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U subotu poslijepodne na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića održava se Festival slobode, manifestacija koja okuplja protivnike cijepljenja i mjera za suzbijanje koronavirusa.

Skup je započeo nešto prije 15.30 emitiranjem 'Himne slobodi' Ivana Gundulića. Procjene s terena govore da je na skupu dvije, možda tri tisuće ljudi.

Prva govornica na skupu nije predstavljena niti najavljena, a govorila je o 'nebrizi i konformizmu' te kao krivce za loše moralno stanje hrvatskog društva prozvala hrvatske medije, koje su ostali sudionici skupa bučno izviždali.

Zatim je govorio Vilim Karlović, predstavljen kao hrvatski branitelj sa sedam odlikovanja koji je okupljene zapitao: 'Moj narode, jel vam dosta? Mi smo ovdje pod diktaturom, okupacijom i agresijom!'. Tvrdi da je oružje te diktature - 'genocidno cjepivo' te pozvao na 'plebiscitarni ustanak i otpor uz pomoć Božjeg oružja'.

U sličnom tonu nastavili su i sljedeći govornici. Pedijatrica Nada Jurinčić cjepiva je nazvala 'otrovnim koktelima', a kao primjer istaknula je dijete u Krapinskim toplicama kojemu roditelji ne dopuštaju pohađati školu jer ne žele da nosi masku. 'Mali Nikola, sam ispred škole, najjasniji je primjer tog progona', nakon čega se razleglo skandiranje 'Nikola, Nikola...'

Organizatori iz Inicijative prava i slobode tvrde da je riječ o 'najvećem okupljanju 2021. godine', na kojemu će govoriti niz javnosti poznatih protivnika cijepljenja, ali i političko-društvenih mjera kojima vlade većine svjetskih zemalja pokušavaju suzbiti epidemiju.

Među njima su liječnica Lidija Gajski, poznata protivnica cijepljenja, povjesničar Semir Osmanagić, samozvani pronalazač 'bosanskih piramida', ekonomist i političar Ivan Lovrinović i mnogi drugi.

Na okupljanju se očekuje oko 1000 osoba, a po sadašnjim propisima svi bi trebali imati covid potvrde. Policija skup osigurava s osam vozila, a eventualno kršenje mjera i zakona bit će dokumentirano kamerama.

Okupljeni nose transparente poput 'Stop nametanju cjepiva i stožerske diktature', 'Neću i gotovo' i druge.

Na skupu su viđeni i poznati antivakserski aktivisti poput Srećka Sladoljeva, od političara su viđeni zastupnici Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović, Stjepan Bartulica i spomenuti Ivan Lovrinović, a od medijskih djelatnika kontroverzni novinar Velimir Bujanec.

Prosvjed je ranije danas u Vukovaru komentirao premijer Andrej Plenković. 'Što to u Hrvatskoj nije bilo slobodno ili slobodnije nego negdje drugdje? Ti ljudi očito nisu išli nigdje izvan Hrvatske. Ta patetika oko slobode danas nakon toliko preminulih i troškova koje smo imali meni djeluje neozbiljno', rekao je.

Prošle godine je na ovom okupljanju zabilježen i incident, kad prosvjednici nisu dopustili vozilu hitne pomoći da se probije kroz masu i pomogne jednoj osobi kojoj je pozlilo.

O temi covid-polarizacije hrvatskog društva i mogućnosti zaoštravanja situacije na ulicama, koje je zabilježeno u niz europskih zemalja, razgovarali smo s analitičarom Žarkom Puhovskim. Više o tome pročitajte ovdje, a ovdje se prisjetite kako je spomenuta manifestacija protekla 2020. godine.

Foto: Matija Habljak, Pixsell

Tagovi: Festival slobode, cjepivo, Ivan Lovrinović, Nada Jurinčić, Lidija Gajski, Vilim Karlović
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE