GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fiket o potresima: Ne mogu reći da je najgore prošlo

Fiket o potresima: Ne mogu reći da je najgore prošlo
POTRESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 08:06
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Proteklih mjeseci s velikom pozornošću pratimo što govore naši seizmolozi. I danas se treslo na Banovini, a proteklih dana podrhtavanja tla osjetila su se i u Dalmaciji.

- Ne možemo reći da se tlo smirilo jer još nema naznaka da se serija kod Petrinje smiruje i očekujemo da se ona nastavi još neko vrijeme. Pretpostavljamo da ispod godinu dana još neće biti smirivanja', kazao je seizmolog Tomislav Fiket za HRT.

Na pitanje što mogu očekivati Zagrepčani, odgovara:

- Zagrepčani su primijetili da se zagrebačka serija smirila i da se potresi događaju rjeđe, međutim ne mogu reći da je najgore prošlo jer Zagreb može očekivati potrese znatno većih magnituda od onog 22. ožujka 2020. Nažalost, ne mogu utješiti građane i reći da je najgore prošlo. To ne znači da nas takav potres očekuje, ali svakako moramo biti spremni i raditi na tome kako bismo se zaštitili od posljedica potresa'.

- Što se bude više podataka prikupilo u dužem razdoblju, zaključci će biti kvalitetniji. To rade kolege iz Seizmološke službe i kolege znastvenici s Geofizičkog odsjeka, kao i ostali kolege znanstvenici, a što je više podataka, zaključci će biti kvalitetniji. To, nažalost, neće pomoći ljudima koji su nastradali u ovom potresu, ali će sigurno pomoći onima koji će u budućnosti graditi jer će dobiti puno kvalitetniju informaciju kakvo je tlo i što ih očekuje na tom području', dodaje.

S obzirom na brojne potrese dljem svijeta, kaže:

- To nije neuobičajeno jer smo na trusnom području, posebno dio Albanije, Grčka i Turska. Naravno da je za nas puno nezgodnije kada se događaju potresi u susjedstvu, ali područje je takvo i kada gledate opće stanje na planetu Zemlji, ništa se posebno ne događa', zaključio je.

Tagovi: Tomislav Fiket, potres u Zagrebu, potres u Petrinji
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE