GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fiket: Potres u Turskoj je bio pet tisuća puta jači od zagrebačkog

Fiket: Potres u Turskoj je bio pet tisuća puta jači od zagrebačkog
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 22:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Seizmolog Tomislav Fiket i hrvatski veleposlanik u Turskoj Hrvoje Cvitanović komentirali su razorne potrese koji su danas pogodili Tursku. Hrvatski veleposlanik je rekao da su u potresu ozlijeđene i dvije Hrvatice.

"Jedna je puštena iz bolnice, a druga je zadržana na liječenju", rekao je Cvitanović u Dnevniku HRT-a i dodao da su u međuvremenu nađena još tri hrvatska državljanina, no oni nisu ozlijeđeni i pružena im je pomoć. Cvitanović je naglasio da hrvatsko veleposlanstvo radi cijeli dan i da su telefonski brojevi veleposlanstva na internetskim stranicama.

Iznio je i novi podatak da je u Turskoj stradala 1651 osoba, da se broj ozlijeđenih popeo na 1011 te da je srušena 3371 kuća. Istaknuo je i da Turska ima dobar sustav za posebna stanja te da su svi od jutra na mjestu događaja.

Seizmolog Tomislav Fiket rekao je da se u Turskoj ne očekuje mirna noć, nego nastavak seizmičkih aktivnosti.

"Nisam optimist da će se brzo smiriti. Ovo je trusno područje, tromeđa tri vrlo aktivne tektonske ploče i tu je bilo očekivano potres maksimalne magnitude do 8 stupnjeva po Richteru. Ali 7.8 i 7.5 u jednom danu, to je strašno", rekao je.

Na pitanje je li uobičajeno da potres traje više od jedne minute, Fiket je rekao da je to kod ovakvih potresa uobičajeno jer se ne radi o jednoj točki na kojoj se dogodio potres, nego o golemom području dugačkom više od 200 kilometara i 25 kilometara širokom.

"Potres u Turskoj je bio pet i nešto tisuća puta jači od onog u Zagrebu"
"Potres u Turskoj bio je pet i nešto tisuća puta jači od onog u Zagrebu", odnosno 120 puta jači nego potres u Petrinji, naglasio je Fiket. Na pitanje može li potres u Turskoj izazvati podrhtavanje tla u Hrvatskoj, seizmolog Fiket rekao je da je to daleko od nas i da nema direktne veze.

"Sve tektonske ploče su u stalnom kontaktu. Nema potresa stalno, nego samo kad se gibanje tih ploča spriječi i kad se nakupi energija koja se u jednom trenutku oslobađa. Ovo je daleko od nas i nema direktne veze. Energija koja se oslobodila može potaknuti potrese tamo gdje napetost postoji i gdje je u labilnoj ravnoteži, ali na ovoj udaljenosti nikakva se direktna veza ne očekuje", zaključuje Fiket.

Tagovi: potres u Turskoj, Tomislav Fiket
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE