GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Financijska SOA mora znati za uplate veće od 200.000 kn

Financijska SOA mora znati za uplate veće od 200.000 kn
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2022 / 10:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ured za sprječavanje pranja novca, koji je prikupio prve informacije o izvlačenju novca iz Ine, financijsko-obavještajno je tijelo koje radi u okviru Ministarstva financija, a kolokvijalno ga zovu "financijska SOA", piše u srijedu Jutarnji list.

Zaposlenici Ureda i načini na koji rade prilično su skriveni od očiju javnosti. Ured radi u sklopu Ministarstva financija, ali je, kako se ističe u njegovim izvješćima koja godišnje podnosi Vladi, operativno neovisan i autonoman u svome radu. Postupke vode tajno, a prikupljene podatke dijele isključivo s policijom, tužiteljstvom, Uskokom ili srodnim uredima u drugim državama s kojima u konkretnom slučaju surađuju.

Po Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, banka je obavezna Uredu prijaviti svaku gotovinsku uplatu i isplatu veću od 200.000 kuna koja se odvija preko njezinih računa. Banka je dužna prijaviti i manje transakcije koje joj se učini sumnjivima - recimo kad njezin dugogodišnji klijent čiji mjesečni prihodi godinama ne prelaze 10.000 kuna odjednom preko računa banke kupi skupi Lamborghini... Banka je također obavezna obavijestiti o svakoj transakciji većoj od 105.000 kuna ako je preko njezinih računa provodi osoba koja nije njezin trajni klijent.

Uz banke, podatke o sumnjivim transakcijama Uredu su obavezni prijavljivati i javni bilježnici, Porezna uprava, porezni savjetnici, odvjetnici...

Ured za sprječavanje pranja novca raspolaže dvjema moćnim ovlastima - jedna je praćenje svih financijskih transakcija klijenta neke banke nakon što od banke dobije dojavu o sumnjivom prometu na njegovu računu. Druga je privremena, petodnevna blokada sumnjivih transakcija, kao što je, primjerice, pokušaj prebacivanja sumnjivog novca na račune u inozemstvu. Da bi blokada bila trajna, mora je potvrditi sud.

Ured je osnovan 1997. nakon donošenja Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma. Donošenje toga zakona i osnutak Ureda bili su jedan od uvjeta za prijem Hrvatske u Vijeće Europe. Prije četiri godine, 2018., zakon je osuvremenjen i usklađen s direktivama EU-a.

Kuriozitet je da je na čelu Ureda pune 23 godine, od njegova osnutka, sve do 2020. bio isti čovjek - pravnik Ivica Maros, koji je na toj poziciji preživio više smjena vlasti. Na mjestu predstojnika Ureda naslijedio ga je Ante Biloš.

Kao i DORH-u i USKOK-u, i Uredu za sprječavanje pranja novca manjka visokoobrazovanih kadrova - financijaša i pravnika voljnih raditi u državnom sektoru. Po zadnjem dostupnom godišnjem izvješću, na kraju 2020. od 37 sistematizacijom predviđenih radnih mjesta Ured je zapošljavao svega 20 ljudi, od kojih 17 s visokom stručnom spremom i troje sa srednjom školom, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

Tagovi: Financijska SOA, kriminal u Ini, Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, Dane Škugor
PROČITAJ I OVO
Golob potpisao sporazum i odrekao se milijunske nagrade
SPORAZUM
Golob potpisao sporazum i odrekao se milijunske nagrade
LJUBLJANA - Premijer Robert Golob, prema neslužbenim informacijama Dela, potpisao je sporazum kojim se odriče milijunske nagrade za poslovnu uspješnost koju bi dobio kao bivši prvi čovjek Gen-I-ja. Najavio je da će ga donirati u dobrotvorne svrhe. Neki drugi članovi uprave još nisu potpisali ugovor, piše danas list.
MUP: Sljedeći tjedan dulja čekanja na granici sa Srbijom i BiH
UPOZORENJE
MUP: Sljedeći tjedan dulja čekanja na granici sa Srbijom i BiH
ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava putnike koji putuju preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske da će se u noćnim satima između 7. i 8. veljače (utorak i srijeda) provesti redovno održavanje Nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom (NISUDG).
Ustavni sud ukida Zakon o izbornim jedinicama?
NAPOKON ODLUKA
Ustavni sud ukida Zakon o izbornim jedinicama?

ZAGREB - Ustavni sud u utorak će održati sjednicu na kojoj će se, među ostalim, konačno izjasniti o važećim izbornim jedinicama za parlamentarne izbore, piše u subotu Večernji list.

Mediji u EU: Isporukom teških tenkova Zapad ušao u rat s Rusijom
ISPORUKA
Mediji u EU: Isporukom teških tenkova Zapad ušao u rat s Rusijom
BRUXELLES - Iako Berlin i Pariz to oštro demantiraju, neki mediji i političari u Europskoj uniji smatraju da su isporukom najsmrtonosnijih tenkova Ukrajini Europa i NATO ušli u izravan rat s Rusijom, što znači veliku opasnost od izbijanja oružanog sukoba na cijeli stari kontinent.
Vindman: Nastavi li se ovako, nuklearni rat postaje stvarnost
UPOZORENJE
Vindman: Nastavi li se ovako, nuklearni rat postaje stvarnost
NEW YORK - Ako bi Sjedinjene Države i Zapad što je brže moguće pružili Ukrajini sva oružana sredstva i logističku podršku potrebnu za pobjedu u ratu protiv ruskih snaga, moguće je da bi Moskva pod pritiskom kredibilne prijetnje pristala na mirovne pregovore i zaustavila rat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE