GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska: Širi se epidemija britanskog soja, slijedi zatvaranje u nekim regijama

Francuska: Širi se epidemija britanskog soja, slijedi zatvaranje u nekim regijama
EPIDEMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 19:52
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska je u četvrtak registrirala 25.000 novih slučajeva covida-19, 3000 više nego prije tjedan dana, a gotovo polovica ukupno zaraženih inficirana je zaraznijim birtanskim sojem koronavirusa, objavili su dužnosnici i najavili zatvaranje u nekim regijama.

Ministar zdravstva Oliver Veran izjavio je na konferenciji za novinare da je u posljednjem tjednu poništen sav napredak koji je zemlja ostvarila u ranija dva tjedna i za to je okrivio britanski soj.

Tim sojem sada je zaražena gotovo polovica svih inficiranih osoba u Francuskoj, istaknuo je premijer Jean Castex.

Prije tjedan dana ta je varijanta činila manje od 40 posto svih slučajeva, a sada se strahuje od eksplozije soja.

"Znamo već od kraja siječnja da se širi potiho i da može u datom trenutku izazvati epidemijsku eksploziju jer je zarazniji", rekao je šef francuske vlade.

Britanski soj je već prevladao u području Dunkerquea na sjeveru gdje su zaraze buknule prije dva tjedna zbog čega su vlasti za vikend nametnule zatvaranje.

Castex je rekao da nacionalno zatvaranje nije opcija, ali da će se se početkom ožujka oštre mjere preko vikenda uvesti u Parizu i u još 19 regija.

Francuzi moraju biti pojačano oprezni kako bi se suzbilo širenje virusa dok još nisu svi cijepljeni, istaknuo je premijer.

Lokalne vlasti su u Nici i u Dunkerqueu zabranile napuštanje kuće tijekom vikenda, postavile kontrolne točke na aerodromima te rastjerivale ljude koji su se okupljali i pooštrile mjere nošenja maske na otvorenom.

Tagovi: koronavirus u Francuskoj, britanski soj koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE