GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska: Stanje s koronom bolje, i dalje prerano za otvaranje

Francuska: Stanje s koronom bolje, i dalje prerano za otvaranje
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 15:16
Autor: SEEbiz
PARIZ - Sve ukazuje da se stanje s epidemijom covida-19 u Francuskoj poboljšava na "svim razinama", ali bi u ovom trenutku bilo prerano otvoriti zemlju, kazali su u četvrtak vladini dužnosnici, a premijer posebice preporuča oprez tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

"Ide na bolje na svim razinama", kazao je ministar zdravstva Olivier Veran, dodavši da je broj novozaraženih "u stalnom padu" te da ta broj opada, dapače, "brzo" sa svakim novim tjednom.

Radi se, istaknuo je, o 30 posto manje pozitivno dijagnosticiranih u odnosu na tjedan ranije.

Tim ritmom, dodaje Veran, do kraja drugog tjedna prosinca mogli bi postići cilj od 5000 novih slučajeva dnevno.

Prema francuskom javnom zdravstvu, broj hospitaliziranih pacijenata od covida-19 pao je ispod 30.000, a broj reanimacija u srijedu navečer je pao na 4136. U utorak navečer taj je broj iznosio 4900.

Veran upozorava da je u zemlji u kojoj je od covida-19 umrlo više od 50.000 ljudi i dalje potreban oprez jer "epidemija nije iza nas, drugi val nije završen".

Također očekuje da će Francuska krenuti u kampanju cijepljenja između kraja prosinca i početka siječnja.

Premijer Jean Castex ističe da brojke pokazuju da se epidemija povlači te da je reprodukcijska stopa virusa na 0,65 (100 oboljelih zarazi 65 osoba), što je najniža stopa u Europi, ali da je i dalje nužan oprez.

Castex je najavio postupno ublažavanje mjera, s ponovnim otvaranjem dućana s igračkama, knjižara i frizerskih salona. Muzeji, kazališta i kina se otvaraju sredinom prosinca, a rad od kuće ostaje pravilo, "što je više moguće".

Barovi, restorani i sportska borilišta ostaju zatvoreni do 20. siječnja.

Castex ističe da vlada zagovara "postupni povratak života u normalu".

Tagovi: koronavirus u Francuskoj, Francuska
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE