GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francusko-njemački poziv za brzo otvaranje granica u Europi

Francusko-njemački poziv za brzo otvaranje granica u Europi
GRANICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 08:40
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Predsjednik francuskog parlamenta i njegov njemački kolega pozvali su u utorak na otvaranje što je prije moguće granica između europskih zemalja, nakon što su one bile više tjedana zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

"Francuska i Njemačka moraju raditi na trenutnoj obnovi slobodnog kretanja u okviru Šengenskog prostora čim se ispune uvjeti", ističu u zajedničkoj izjavi Richard Ferrand i Wolfgang Schauble, koju objavljuje agencija France presse.

"Zatvaranje francusko-njemačke granice već ima ozbiljne posljedice, koje nadilaze graničnu regiju, a posebno su važne za percepciju njemačko-francuskih odnosa", navode Ferrand, član centrističke stranke LREM francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, i Schauble, jedan od stupova Kršćansko-demokratske unije CDU, kancelarke Angele Merkel, zauzimajući se za "što bržu akciju".
Tekst zajedničke izjave objavljen je dva dana uoči sastanka Francusko-njemačke parlamentarne skupštine, novog foruma dvaju parlamenata uspostavljenog u cilju jačanja odnosa dviju zemalja, koji će biti posvećen lekcijama koje Europa može izvući iz pandemije Covida-19.

Do danas je predviđeno ponovno otvaranje granica unutar Europe od sredine lipnja, no do sada vlada nered s tim u vezi kod različitih europskih zemalja, unatoč pozivima Europske komisije na više međusobnih konzultacija.

Predsjednici dvaju nacionalnih parlamenata također su u zajedničkoj izjavi "pozdravili" i dali svoju "potporu" najnovijem prijedlogu francuskog predsjednika Macrona i njemačke kancelarke Merkel kojim je predložen plan oporavka u Europi vrijedan 500 milijardi eura, za oporavak od pandemije, financiran iz duga ugovorenog unutar Europske unije.

"Francuska i Njemačka preuzimaju zajedničku odgovornost za Europsku uniju" tim prijedlogom koji ide za tim da "Europa iziđe ojačana nakon krize izazvane koronavirusom", navode predsjednici francuskog i njemačkog parlamenta.

Tagovi: otvaranje granica, Francuska, Njemačka, Schengen, koronakriza, Richard Ferrand, Wolfgang Schauble
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE