GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Frka-Petešić: Dio znanstvenika me izigrao....

Frka-Petešić: Dio znanstvenika me izigrao....
VLADA-SAVJET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 13:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Zvonimir Frka Petešić, nešto iza 13 sati održao je konferenciju za medije, na kojoj je govorio o Znanstvenom savjetu Vlade.

Budući da je tema Znanstvenog savjeta od sinoć izazvala veliki interes uslijed kontradiktornih informacija koje su sinoć objavljene, htio bih uvodno pojasniti i iznijeti informacije o Savjetu, rekao je uvodno Frka Petešić.

Premijeru je predložio osnivanje Znanstvenog savjeta na početku pandemije, rekavši da smo u krizi bez presedana te da je jako važno okupiti znanstvenike koji su u različitim biomedicinskim područjima kako bi pomogli Vladi u nošenju s virusom, o kojemu se tada jako malo znalo te da je iz tog razloga bilo važno da Savjet bude interdisciplinaran.

"Na samom početku rada Savjeta postavljena su jasna pravila. Naglašeno je da se od svih njih očekuju savjeti, ali da ti savjeti ne obvezuju Vladu, jer svi članovi Savjeta ne moraju nužno imati mišljenje o svemu. Dodano je da će njihove savjete razmatrati Stožer i Vlada, koja će kasnije donositi odluke. Naglašeno je da oni kao savjetnici za odluke koje donese Vlada neće snositi odgovornost", rekao je Frka Petešić.

Znanstvenike su zamolili i na medijsko eksponiranje kako bi javnosti ponudili važne i pouzdane informacije.

"U protekla dva mjeseca došlo je do žustrijih rasprava u kojima je bilo oprečnih stavova. To je uvijek tako u znanosti. Istina, da je možda drugačije strukturiran Savjet, da je nametnut predsjednik, on bi možda iznosio usuglašene stavove, ali ovdje se išlo na model da svi imaju pravo iznijeti svoj stav sasvim slobodno, no, umjesto plodne rasprave koja pristupa stvarima iz različitih perspektiva, neslaganja unutar Savjeta su prerasla ponekad i u otvoreno prozivanje u javnom prostoru, bez razgovora među članovima, što je otežalo rad Savjeta. To je za mene bilo neočekivano i pomalo razočaravajuće. Iznošenje stava ne bi trebao biti smrtni grijeh ni za koga, nego povod za raspravu i da drugi znanstvenici svojim argumentima pobijaju teze", rekao je Frka Petešić.

"Umjesto toga, došlo je do zahtjeva da se neki članovi izbace, što smo smatrali neprihvatljivim i nekorektnim i to smo jasno poručili. To vrijedi za bilo kojeg člana Savjeta, koji mora moći slobodno govoriti i iznositi stav, bez obzira kakav on bio", rekao je Frka Petešić.

"Ni premijer ni članovi Vlade ni ja nismo pozvani da arbitriramo i kažemo tko je od članova Savjeta u pravu ili u krivu, nego da čujemo mišljenja svih članova i zato nitko ne treba biti izopćen, izgnan i da je vrijeme krivovjerstva, nadam se, daleko iza nas", rekao je Frka Petešić.

"Što se tiče stava Savjeta o mjerama, on je bio prilično neujednačen. Jedni članovi smatrali su da su mjere dostatne i da je puno važnija osobna odgovornost. Drugi su smatrali da trebaju puno strože mjere, iako u kontinuiranom dijalogu s njima, kad sam tražio konkretan broj ljudi, kazali su da je na Stožeru da to definira, samo treba donijeti strože mjere. Na to nisam dobio decidiran odgovor, ali shvatili smo poruku da je veći dio Savjeta bio za strože mjere. Neki su iznijeli i svoje analize, koji su smatrali da će se situacija pogoršavati, kao što se i pogoršala. No, i jedni i drugi ostali su pri svojim oprečnim stavovima. Na temelju toga, Vlada je na temelju vlastitih prosudbi i odluka Stožera postupno postrožavala mjere, pozivala na poštivanje mjera, pozivajući i na jedinstvo i na solidarnost, vodeći računa i o zaštiti zdravlja i o širem društvenom i gospodarskom kontekstu", rekao je Frka Petešić.

"Kad su mjere postrožene, oni koji su to zagovarali nisu bili toliko zastupljeni u medijima da kažu da je to dobro. Drugi dio članova je smatrao da je to pretjerano. Dakle, imali smo oprečne stavove i izvan sastanaka Savjeta, u medijskom prostoru. Nakon toga, na zahtjev jednog dijela članova Savjeta, u subotu sam održao videokonferenciju s njima, makar nisam bio najsretniji s tim formatom, ali svaki je dijalog dobar i imali smo vrlo kolegijalan i otvoren razgovor, upravo da bih čuo njihove stavove", rekao je Frka Petešić.

Ni u jednom trenutku nije bilo spomenuto da je pokrenuta nekakva inicijativa, koju potpisuje 26 znanstvenika, među kojima petoro članova Savjeta.

"Bio sam zatečen kad sam vidio taj apel hrvatskoj javnosti, makar, po sadržaju je jasno da to nije bio apel građanima, barem po onome što se traži. Osjećao sam se izigrano, kao da je tu neka neiskrenost, koju nisam čuo u našem razgovoru, koji je samo zadnji u nizu suradnje koja traje mjesecima. Mislio sam da to nije korektno. To je za mene jako narušilo naše povjerenje. Mislim da je ono jako važno za svaku suradnju, koja nije usmjerena na nas, nego na interese hrvatskih građana i važno je da možemo imati povjerenje u one preporuke i savjete od ljudi koje se kasnije mogu pretočiti umjere koje se odnose na cijelu javnost", rekao je Frka Petešić.

"To sam rekao i premijeru, da se osjećam izigrano i da po meni ovakva suradnja više nema smisla, ako nema međusobnog povjerenja. Ja sam njih nazvao, jučer predvečer, doduše, nisam se uspio čuti s trojicom, koji se nisu povratno javili. Pokušao sam u više navrata, poslao SMS poruke, ali nisam dobio povratni poziv. Iznio sam svoje razočaranje i rekao da mislim da ovakva suradnja nema smisla, ako nema povjerenja. Međutim, premijer ih nije razriješio, ali da je ovakva suradnja otežana u ovakvim uvjetima, sigurno da jest i da bi bila bolja bez ove nemile epizode. Žao mi je zbog ovoga, možda ja nisam bio jasan u svom nastupu, možda sam im dao naslutiti da ih je premijer razriješio, samo sam rekao da ne mislim da ovakva suradnja može nastaviti, ako nema međusobnog povjerenja", rekao je Frka Petešić.

"Stalo nam je do suradnje, jer smatramo da su to kvalitetni znanstvenici, ali isto tako smatram da svi oni moraju pronaći načina za kvalitetniju međusobnu suradnju i uvažavanje i onda kad se ne slažu i da ne trebaju takva neslaganja dovesti do prekomjernog međusobnog granatiranja, gdje Vlada trpi štetu zbog prozivanja. Mislim da su to ozbiljni i zreli ljudi, koji moraju naći načina da razgovaraju", rekao je Frka Petešić.

Tagovi: Zvonimir Frka-Petešić, Znanstveni savjet, Andrej Plenković, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Je li njemačka obavještajna služba doista (s)rušila Jugoslaviju?
MITOVI I STVARNOST
Je li njemačka obavještajna služba doista (s)rušila Jugoslaviju?
BERLIN - Njemačka obavještajna služba je po prvi put dopustila povjesničarima da pogledaju njezinu aktivnost u državama jugoistoka Europe do godine 1968. Rezultat nipošto ne služi na čast njemačkim špijunima.
Grlić Radman osudio napade Hamasa i podupro pravo Izraela na obranu
OSUDA
Grlić Radman osudio napade Hamasa i podupro pravo Izraela na obranu
ZAGREB - Hrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman osudio je u utorak napade Hamasa i drugih palestinskih skupina na Izrael te podupro pravo Izraela na obranu i zaštitu svojih građana, priopćilo je ministarstvo.
Janša najavio skoru pobjedu nad epidemijom korone
POBJEDA
Janša najavio skoru pobjedu nad epidemijom korone
LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Jana najavio je u utorak da će u njegovoj zemlji epidemija covida-19 biti obuzdana za nekoliko tjedana i da smatra kako je na bolest imuno već oko 40 posto stanovništva.
Milanović uputio poziv Plenkoviću da sazovu sjednicu Vijeća za obranu
POZIV
Milanović uputio poziv Plenkoviću da sazovu sjednicu Vijeća za obranu
DELNICE - Predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavi za medije u utorak u Delnicama komentirao je nabavu vojnih aviona, te objavio kako je predsjedniku Vlade RH uputio poziv da sazovu sjednicu Vijeća za obranu na istu temu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.
Ričard o većini u Vijeću: Vidjet ćemo tko nosi veću torbu
ZADARSKO ČUDO
Ričard o većini u Vijeću: Vidjet ćemo tko nosi veću torbu
ZADAR - Enio Meštrović Ričard, koji je na izborima za gradonačelnika Zadra osvojio treći rezultat - 5913 glasova, odnosno 23,49%, najveće je iznenađenje izbora u Zadru. Za N1 je komentirao činjenicu da je njegova lista za gradsko vijeće osvojila 7 mandata te će i o njima ovisiti budućnost zadarske politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE