GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fuchs u škole vraća umirovljene prosvjetare

Fuchs u škole vraća umirovljene prosvjetare
NEDOSTAJE PROFESORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2021 / 17:35
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Prema podacima portala MojPosao, u prvih šest mjeseci 2021. najveći porast bilježi kategorija 'obrazovanje i znanost', gdje se pojavilo čak 139 posto više oglasa u odnosu na 2019. godinu. Učitelji i nastavnici postali su 'tražena roba' na tržištu rada, što ne čudi kada se zna da im plaće nisu osobito lukrativne, osobito kada se usporede nastavnici u STEM području i njihovi kolege u privatnom sektoru.

Sve manje kvalificiranih nastavnika, prije svega matematike i fizike, ali i drugih predmeta iz STEM područja (biologija, kemija, informatika), ali i stranih jezika te strukovnih predmeta u srednjim školama, odavno je upalilo alarm u obrazovnim ustanovama, piše u nedjelju Slobodna Dalmacija.

Dr. sc. Damir Bakić, zastupnik Možemo! i profesor Matematičkog odsjeka zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, inicirao je prošlotjednu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, na kojoj je naglašeno da se hitno moraju poduzeti konkretni koraci koji će mlade iz tih zanimanja vratiti u škole.

Gotovo svaki šesti nastavnik matematike u Hrvatskoj nije kvalificiran za posao koji radi, a to je samo jedan od sličnih alarmantnih podataka koji upozoravaju na probleme u nastavi. Kronični nedostatak stručnog kadra matematike i prirodoslovlja problem je koji naš obrazovni sustav godinama stavlja pod tepih.

'Mi moramo osmisliti model koji će privući mlade generacije na nastavničke studije matematike i prirodoslovlja. Ne samo privući, nego i zadržati u obrazovnom sustavu', izjavio je Bakić za HRT.

No ići će se i dalje od mladih. Kako doznaje Slobodna Dalmacija, jedna od 'vatrogasnih mjera' Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) bit će povratak u škole umirovljenih profesora, što bi se omogućilo izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju koje su u pripremi.

'Ideja je da se rad umirovljenih učitelja i nastavnika omogući ponajprije u slučajevima kada se nitko stručan ne javi na natječaj. Dakle, ni na koji način oni ne bi oduzimali prednost mladom, stručnom kadru, ali u situaciji kada se nitko takav ne prijavi, zašto ne dati šansu umirovljenom nastavniku koji želi nastaviti raditi u struci? Svjesni smo da to neće u potpunosti riješiti problem nedostatka stručnog kadra, zbog toga radimo i na drugim mjerama za stimuliranje mladih za upis u ta zanimanja', odgovorili su na upit Slobodne Dalmacije iz ministarstva kojem je na čelu Radovan Fuchs.

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš u Splitu, kazala je za HRT da manjak kadra eventualno nastoje riješiti tako da uzmu apsolvente tih smjerova, studente 5. godine, a to su nestručne zamjene, ili inženjere elektrotehnike i srodnih struka.

Problemi se pokušavaju riješiti i putem nastavničkih grupa.

'Često se traže zamjene za informatiku, matematiku, čak i na neodređeno na otocima, manjim mjestima, zaleđu. Oglasi se ponavljaju iz godine u godinu, jer nitko ne želi ići tamo raditi', rekao je Josip Matković, član nastavničke grupe Školska zbornica.

Umirovljeni, omiljeni profesor matematike iz Bjelovara našao se u bizarnoj situaciji. Nakon umirovljenja radio je na pola radnog vremena u Tehničkoj školi.

'Međutim, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, prosvjetna inspekcija je naložila da mi ravnatelj mora dati otkaz. Time se ne poštuje Zakon o mirovinskom čl. 99', požalio se umirovljeni profesor Vojislav Krnaželić.

Tako su, dodaje, profesori postali građani drugog reda. Novim zakonom o odgoju i obrazovanju mogla bi se ispraviti ta nepravda.

'Da ljude koji su psihofizički sposobni i nakon 65. godine rade kao stručnjaci na poslovima koji su deficitarni, naravno, pod uvjetom raspisivanja natječaja', rekao je Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Tagovi: Damir Bakić, prosvjeta, Josip Matković, Marita Guć, Radovan Fuchs
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE