GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

G20 će prihvatiti Afričku uniju kao stalnu članicu

G20 će prihvatiti Afričku uniju kao stalnu članicu
GEOPOLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2023 / 08:34
Autor: SEEbiz
LONDON - Afrička unija postat će stalna članica G20, koji obuhvaća najbogatije i najmoćnije zemlje svijeta, na summitu bloka u New Delhiju, prema nacrtu deklaracije u koji je Reuters imao uvid.

Afrička unija, kontinentalna organizacija 55 država članica, dobila bi isti status kao i Europska unija - jedini regionalni blok s punopravnim članstvom. Njezin trenutni naziv je "pozvana međunarodna organizacija".

"Pozdravljamo Afričku uniju kao stalnu članicu G20 i čvrsto vjerujemo da će uključivanje Afričke unije u G20 značajno pridonijeti rješavanju globalnih izazova našeg vremena", piše u nacrtu deklaracije.

Ostala pitanja o kojima se odlučuje na summitu uključuju više zajmova zemljama u razvoju od multilateralnih institucija, reformu međunarodnog duga, propise o kriptovaluti i utjecaj geopolitike na sigurnost hrane i energije.

U nacrtu od 38 stranica predočenom članicama odlomak o "geopolitičkoj situaciji" ostao je prazan, a usuglašeno je oko 75 drugih odlomaka koji uključuju klimatske promjene, kriptovalute i reforme u multilateralnim razvojnim bankama.

Ulazak Afričke unije predložio je indijski premijer Narendra Modi u lipnju, a ni jedna članica nije imala primjedbi protiv tog poteza, izvijestio je u četvrtak Reuters.

G20 se trenutno sastoji od 19 zemalja i Europske unije, a članice predstavljaju oko 85 posto svjetskog BDP-a, više od 75 posto globalne trgovine i oko dvije trećine svjetske populacije.

Tagovi: G20, Afrička unija, Reuters
PROČITAJ I OVO
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE