GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

G20 za suradnju u borbi protiv covida-19 i cjepiva dostupna svima

G20 za suradnju u borbi protiv covida-19 i cjepiva dostupna svima
SUMMIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2020 / 18:14
Autor: SEEbiz / H
RIJAD - Čelnici 20 najvećih svjetskih gospodarstva, okupljeni ovoga vikenda videovezom na samitu skupine G20, istaknuli su važnost suradnje u odgovoru na pandemiju covida-19 i dostupnosti cjepiva za sve, prenose agencije.

Kina je spremna surađivati s drugim državama u istraživanju, razvoju, proizvodni i distribuciji cjepiva kako bi se suzbila pandemija koronavirusa, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping na skupu.

Istaknuo je da mu je jedan od glavnih ciljeva zajamčiti da je cjepivo "javno dobro" za zemlje u razvoju.

Također je napomenuo da je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) potrebna podrška skupine G20, posebice u nastojanjima da se osigura poštena raspodjela cjepiva.

Kineski se čelnik založio za stvaranje mehanizma za univerzalno priznavanje testova i rezultata, navodi agencija dpa.

I turski predsjednik Tayyip Erdogan pozvao je članice skupine G20 da pomognu osigurati dostupnost cjepiva u cijelom svijetu.

G20 treba "pripremiti mehanizme koji će zajamčiti pošten pristup i dostupnost cjepiva svima", rekao je Erdogan na online samitu u subotu.

Turska pozorno prati "obećavajući" razvoj cjepiva njemačke kompanije, dodao je.

Također je govorio o potrebi multilateralne i otvorene suradnje na razini G20, što su mnogi protumačili kao prikrivenu kritiku politike "Prvo Amerika" predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Rusija je spremna učiniti svoje cjepivo Sputnjik V protiv covida-19 globalno dostupnim kako bi se zaustavila pandemija, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tri različita ruska cjepiva stavit će se na raspolaganje zemljama kojima će biti potrebna, rekao je i napomenuo da, iako će biti nadmetanja između različitih proizvođača, prioritet mora biti "humanitarna strana". .

Cilj je uspostaviti globalnu opskrbu cjepivom "i cijelom stanovništvu svijeta pružiti pouzdanu zaštitu", rekao je, prenosi dpa.

Američki predsjednik Donald Trump je pak, kako se čini, tijekom otvaranja samita G20 tvitao. Na snimci koju je objavilo saudijsko predsjedništvo samita vidi se kako pognute glave gleda nešto na svojem stolu.

Par minuta nakon kraja devetominutnog obraćanja saudijskog kralja Trump je tvitao: "Dokazat ćemo raširenu prevaru bez presedana", piše agencija ANSA.

Čelnici skupine vodećih svjetskih gospodarstava G-20 ovoga vikenda videovezom održavaju godišnji samit za koji se očekuje posvećen rješavanju gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa.

Domaćin dvodnevna samita je Saudijska Arabija, trenutni predsjedajući bloka. Zbog ograničenja putovanja i zdravstvenih mjera opreza, u Rijadu, na prvom samitu G-20 na arapskom tlu, čelnici se nisu osobno okupili .

"Skorašnji skup na vrhu G-20 nastojat će ojačati međunarodnu suradnju kao potporu globalnom gospodarskom oporavku i postaviti čvrste temelje jakom, održivom, uravnoteženom i inkluzivnom rastu, nastavljajući se na uspjeh izvanrednog samita čelnika G-20 u ožujku 2020", najavio je uoči razgovora saudijski ministar financija Mohamed Aldžadan.

U ožujku su čelnici G-20 obećali uskladiti odgovor na pandemiju.

Skupina je tada pokrenula i inicijativu za suspenziju duga najmanje razvijenih država koja bi korisnicima omogućila odgoditi 14 milijardi dolara duga dospjelih ove godine.

Novac će umjesto toga biti iskorišten za financiranje zdravstvenih sustava i socijalnih programa u tim zemljama.

Ovo je prvi put da Saudijska Arabija upravlja predsjedanjem skupinom koja okuplja 19 država i Europsku uniju.

Skupina G-20 obuhvaća dvije trećine svjetskog stanovništva, 85 posto svjetske gospodarske proizvodnje i 75 posto svjetske trgovine.

Tagovi: skupina G20, Vladimir Putin, Donald Trump, Recep Tayyip Erdogan
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE