GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gantar skeptičan glede masovnog testiranja

Gantar skeptičan glede masovnog testiranja
SKEPSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 10:33
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar ocijenio je upitnim smisao masovnog testiranja stanovništva, upozorivši da kapacitete testiranja treba usmjeriti na domove za starije te zdravstvene djelatnike.

Premijer Janez Janša prošli je tjedan najavio plan za masovno testiranje cijelog stanovništva antigenskim testovima kako bi se utvrdila stopa zaraženosti populacije.

No, Gantar je u razgovoru za više televizijskih postaja to doveo u pitanje, kazavši da su kapaciteti za to ograničeni jer testove moraju obavljati zdravstveni djelatnici koji su već sada preopterećeni.

"Tu ideju shvaćam kao usmjereno i sustavno masovnije testiranje zdravstvenog kadra te štićenika i zaposlenih u domovima, a tek kasnije bi ti testovi bili dostupni za one koji se dobrovoljno žele testirati", rekao je Gantar za Slovensku televiziju.

Po njegovim riječima, kadrovskih mogućnosti za masovno testiranje stanovništva je premalo jer se u zadnjih 14 dana zarazilo koronavirusom 1080 zdravstvenih djelatnika, a sada ih se mora testirati dva puta tjedno, dok odlukom Vlade u domovima za starije treba obaviti oko 20 tisuća testova tjedno.

Osim toga, kako je dalje rekao, upitno je koliko ima smisla provesti kompliciranu i skupu operaciju masovnog testiranja svih građana, odnosno kakva bi od toga bila korist s obzirom da antigenski testovi nisu toliko pouzdani kao molekularni.

Gantar je također upozorio da bi u sadašnjoj situaciji, kad broj hospitalizacija i dalje raste, svako ublažavanje epidemioloških mjera bilo pogrešno i vrlo opasno.

Tagovi: Tomaž Gantar, koronavuirus u Sloveniji, Janez Janša
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE