GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gantar: Slovenski zdravstveni sustav nije bio spreman

Gantar: Slovenski zdravstveni sustav nije bio spreman
SAMOKRITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2020 / 18:57
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski zdravstveni sustav već godinama ima strukturne probleme koje su došle do izražaja u sadašnjoj epidemiji zaraze koronavirusom, za koji on uopće nije bio pripremljen, ocijenio je na konferenciji za novinare u utorak slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar.

"U startu smo osim toga podcijenili situaciju i zakasnili, zato su sada potrebne striktne mjere koje se čine radikalnima. Sada se svatko mora ponašati kao da je zaražen, kako bi zaštitio svoje bližnje i kako bi se spriječilo širenje zaraze", kazao je Gantar.

Po njegovim je riječima nova vlada koja je stupila na dužnost u subotu zatekla stanje u kojoj je zaštitnih sredstava i opreme za epidemiju bilo toliko malo da su sve rezerve bile dovoljne ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) za jedan jedini dan.

Zdravstveni sustav zato se sada reorganizira i prilagođava u hodu, kako bi se eksponencijalni rast novih potvrđenih slučajeva zaraze zaustavio i krvulja na grafu dnevnog rasta zaraza dovela u ravninu, naveo je Gantar.

Dodao je da se trenutno nezadovoljavajući broj opreme i zaštitnih sredstava dijeli vrlo racionalno i prema mogućnostima, ali da bi u nekoliko idućih dana situacija mogla biti dobrim dijelom poboljšana jer iz uvoza stižu naručene kirurške maske i maske za zdravstveno osoblje koje radi s bolesnima.

"Trenutno po službenim podacima imamo 275 zaraženih, no broj zaraženih vjerojatno je pet puta veći", kazao je Gantar.

Prioritet o opskrbi zaštitnim materijalom imat će zdravstvene ustanove, domovi umirovljenika i drugi u kojima su ranjive skupine za zarazu, a oformit će se i "mobilne jedinice" koje će ugrožene osobe starije dobi moći testirati kod kuće ili u domovima umirovljenika.

Što se tiče radnog procesa, vlada razmišlja o rješenju po kojemu bi se "iz radnog procesa" povukle rizične skupine - oni koji su stariji od 55 godina, ali i mlađi koji imaju kronične bolesti, a instrukcije u tom smislu već se rade, naveo je Gantar.

Uz rukavice, maske, dezinfekcijska sredstva i zaštitne naočale kao kritično što se tiče opremljenosti u slučaju širenja pojava kritično oboljelih naveo je velik nedostatak respiratora.

Infektologija Bojana Beović, članica kriznog stožera za ovladavanje krize zbog epidemije koronavirusa, kazala je da se u Sloveniji trenutačno obavi oko tisuću testiranja na koronavirus dnevno i da je u tom pogledu Slovenija u dobroj poziciji jer je među prvima uspostavila pravilan sustav testiranja, prije nego neke druge zemlje.

Što se tiče načina testiranja koji je uveden prije nekoliko dana, ona je kazala da se za sada nije smanjio broj dnevno testiranih nego da se više ne testiraju svi koji se jave zbog sumnje na zarazu nego da se radi o novom pristupu testiranju, čiji je cilj da se trijažom najprije razluče obična respiratorna oboljenja od zaraze koronavirusom, pri čemu se oni s blagim simptomima prehlade ne testiraju nego ostaju kod kuće u izolaciji, dok se s druge strane intenzivira broj testiranja u bolnicama među osobljem i pacijentima, u domovima umirovljenika i sličnim mjestima gdje je veći broj ljudi iz ugroženih skupina.

Tagovi: Tomaž Gantar, zdravstvo, Bojana Beović, slovensko zdravstvo,
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE