GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gates: Buduće pandemije mogle bi biti opasnije od korone

Gates: Buduće pandemije mogle bi biti opasnije od korone
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2022 / 08:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Bivši šef Microsofta i vrlo angažiran humanitarac koji je predvidio dolazak Covida-19 danas upozorava da ovo nije zadnja velika pandemija s kojom ćemo se susresti - buduće će predstavljati puno veću prijetnju.

Suosnivač Microsofta Bill Gates, čovjek koji je još 2015. predvidio havariju koju će donijeti pandemija upozorava na nemilu budućnost u kojoj nas čekaju slični scenariji. Gates je prije sedam godina upozorio vlade svijeta kako moraju biti spremne za potencijalnu pandemiju i na koncu je bio u pravu - samo što ga vlade nisu poslušale, prenosi Marca, piše tportal.

'Ako tijekom idućih nekoliko desetljeća išta pobije preko deset milijuna ljudi, onda će to prije biti zarazni virus nego neki rat.' Gates je upozorio tijekom Ted Talka 2015. te nadodao da smo '...svi napravili premalo sredstava u sustave koji mogu zaustaviti epidemiju. Drugim riječima - mi za nju jednostavno nismo spremni.'

Gates je na nekoliko navrata požurivao svjetske vlade da porade na spriječavanju širenja budućih zaraza i pandemija koje će, predviđa, biti smrtonosnije od Covida-19. 'Dok svijet odgovara na izazov koji predstavlja virus koji se munjevito mijenja, potreba za alatima koji će spasiti živote nikad nije bila veća' rekao je Gates prošlog tjedna.

'Naša iskustva tijekom prošlih 20 godina su nas naučila da rano ulaganje u istraživanje i razvoj mogu spasiti živote i spriječiti najgore scenarije. Prije pet godina, nakon epidemije Ebole i Zika virusa, naš fond je pomogao pokrenuti CEPI. Danas povećavamo našu posvećenost ovom pothvatu i ulažemo još 150 milijuna dolara kako bi CEPI-ju pomogli razviti sigurna i učinkovita cjepiva protiv novih varijanti koronavirusa te se pripremiti za, ili čak zaustaviti, sljedeću pandemiju'.

Tijekom drugog intervjua, ovaj put sa Derekom Mullerom na njegovom YouTube kanalu, Gatesu je postavljeno pitanje o nadolazećim izazovima za čovječanstvo. 'Jedan od njih su klimatske promjene' rekao je Gates. 'Svake godine ćemo se susretati sa sve većim brojem žrtava koji će u jednom trenu premašiti gubitke koje smo imali tijekom pandemije'.

'Još jedna stvar vezana uz pandemije o kojoj ljudi baš ne vole pričati je bioterorizam. Dakle destruktvini potencijal koji će imaju pojedinac ili organizacija koji mogu proizvesti virus. Tim rečeno, šanse da se susretnemo sa nečim takvim puno su veće od prirodno nastalih virusa poput ovog' zaključuje Gates.

Tagovi: Bill Gates, omikron, Microsoft, pandemija
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE