GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gates: Čeka nas nešto gore i od korone

Gates: Čeka nas nešto gore i od korone
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2021 / 11:46
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Globalna kriza potresla je svijet. Uzrokuje tragičan broj smrtnih slučajeva, zbog čega se ljudi boje napustiti dom i vode do ekonomskih poteškoća kojih mlađe generacije nisu ni svjesne. Posljedice se brzo šire svijetom, napisao je Gates.

- Očito govorim o covid-19. No, za samo nekoliko desetljeća, isti će opis odgovarati drugoj globalnoj krizi: klimatskim promjenama, dodao je.

Da bi se spriječila smrt, šteta i uništavanje koje će proizaći iz globalnog zatopljenja, potrebne su promjene, smatra on.

Iako je pandemija gotovo zaustavila putničke i gospodarske aktivnosti, emisije stakleničkih plinova još uvijek nisu dovoljno niske da bi se izbjegle najgore posljedice, objašnjava Gates.

"Nije iznenađujuće koliko je emisija smanjena pandemijom, nego koliko malo", napisao je.

„Relativno mali pad emisija prošle godine jasno pokazuje da se emisije ne mogu značajno smanjiti samo manjim letom i vožnjom. To ne znači da smanjenje potrošnje fosilnih goriva koja emitiraju enormne emisije ugljika nije dobar cilj, već samo da to nije dovoljno, uvjeren je Gates.

Moramo hitno potaknuti inovacije u borbi protiv klimatskih promjena, upozorava, dodajući: „Za razliku od novog koronavirusa, za koji mislim da će biti sadržan s cjepivom, klimatske promjene ne mogu se riješiti u dvije godine. Trebat će desetljeća da razvijemo i koristimo sve izume čiste energije koji su nam potrebni. "

U svojoj bilješci, Gates predlaže osnivanje Nacionalnog instituta za energetske inovacije, jednakog tamošnjem Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). NIH je agencija za medicinska istraživanja savezne vlade i podružnica je američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga.

Osnivanje Nacionalnog instituta za energetske inovacije "najvažnija je stvar koju SAD mogu učiniti da vode svijet u inovacijama koje će riješiti klimatske promjene", napisao je.

Prema njegovim riječima, trenutno ne postoji središnji ured na ovom području zadužen za procjenu i promicanje sjajnih ideja. Primjerice, istraživanja o čistim gorivima provode uredi u odjelima za energetiku, promet i obranu - pa čak i NASA. Slično tome, odgovornost za istraživanje skladištenja energije dijele se s najmanje četiri ureda u Ministarstvu energetike, upozorava Gates.

Poziva saveznu vladu da uloži više novca u znanost i inovacije. Analiza američkog Udruženja za napredak znanosti sa sjedištem u Washingtonu pokazuje da je potrošnja saveznog istraživanja i razvoja (R&D) kao postotak državnog BDP-a u fiskalnoj 2020. godini 0,7 posto i najniža je točka od 1970-ih.

NIH bi trebao poslužiti kao model predloženom Nacionalnom institutu za energetske inovacije jer je, prema Gatesu, toliko uspješan.

"NIH je najveći financijski podupiratelj biomedicinskih istraživanja na svijetu i njegov je učinak jednostavno zapanjujući", ističe Gates.

„Znanstvenici koje podupire NIH mapirali su ljudski genom, što je dovelo do izrade testova ili liječenja desetaka genetskih bolesti. Tijekom posljednjih 50 godina pomogli su smanjiti smrtnost od srčanih bolesti za dvije trećine. Od 1980. godine istraživanje koje je podržao NIH doprinijelo je otkriću više od 150 novih lijekova, cjepiva i novih namjena postojećih lijekova. "

Točnije, Gates je sugerirao da bi se Nacionalni institut za energetske inovacije trebao sastojati od instituta s određenih područja, a svaka bi skupina trebala težiti prenošenju ideje iz istraživačkog laboratorija na tržište. Instituti bi trebali biti raspoređeni diljem Sjedinjenih Država.

"Vjerujem da možemo izbjeći klimatsku katastrofu - ako mudro koristimo alate za čistu energiju koje sada imamo i ako napravimo velika otkrića u područjima koja se dotiču svih aspekata gospodarstva. Stvaranje nacionalnih instituta za energetske inovacije dovelo bi nas na pravi put ", zaključio je Gates u prosinčkoj bilješci.

Tagovi: Bill Gates, koronavirus, klimatske promjene, Gates i koronavirus, Covid-19, cjepivo protiv koronavirusa, Zaklada Bill i Melinda Gates
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE