GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ghislaine Maxwell proglašena krivom za pomaganje Epsteinu u seksualnom zlostavljanju

Ghislaine Maxwell proglašena krivom za pomaganje Epsteinu u seksualnom zlostavljanju
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Britanku Ghislaine Maxwell, bivšu suradnicu pokojnog financijaša Jeffreyja Epsteina optuženog za seksualno zlostavljanje, njujorški je sud u srijedu proglasio krivom za namještanje i pomaganje Epsteinu u iskorištavanju maloljetnih djevojaka te joj prijete "desetljeća zatvora".

Maxwellova (60) je optužena da je vrbovala i dovela četiri tinejdžerice između 1994. i 2004. za Epsteina, koji se ubio 2019. u zatvorskoj ćeliji na Manhattanu dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Nakon 40 sati vijećanja koje je trajalo pet dana, porota je jednoglasno proglasila Maxwell krivom te je osuđena po pet od šest točaka optužnice.

Uz suđenja filmskom producentu Harveyju Weinsteinu i pjevaču R. Kellyju, njezin je slučaj među "najzanimljivijim suđenjima koja se održavaju nakon pokreta #MeToo, koji je potaknuo žene da progovore o seksualnom zlostavljanju od strane poznatih i moćnih ljudi".

Tijekom završnih riječi suđenja na saveznom sudu na Manhattanu, tužitelj je rekao da je Maxwell bila Epsteinov "partner u zločinu".

"Ghislaine Maxwell je sama odlučila. Počinila je zločine ruku pod ruku s Jeffreyjem Epsteinom. Bila je odrasla žena koja je točno znala što radi", rekla je pomoćnica američkog državnog odvjetnika Alison Moe.

Damian Williams, američki odvjetnik za južni okrug New Yorka, pozdravio je presudu u izjavi u kojoj se navodi da je Maxwell osuđena za "jedan od najgorih zločina koji se mogu zamisliti".

"Put do pravde bio je predug", stoji u njegovoj izjavi. "Ali, danas je pravda zadovoljena. Želim pohvaliti hrabrost djevojaka - sada već odraslih žena - koje su izašle iz sjene i ušle u sudnicu".

Maxwellovi odvjetnici tvrdili su da je korištena kao žrtveno janje za Epsteina i nastojali su prikazati izvještaje njezina četiri tužitelja kao nevjerodostojne, rekavši da su njihova sjećanja bila korumpirana tijekom desetljeća i da su bili motivirani novcem.

Ghislaine Maxwell, koja je s Epsteinom 'hodala' nekoliko godina 1990-ih, kći je pokojnog britanskog medijskog moćnika Roberta Maxwella (osnovao izdavačku kuću, vlasnik tabloida, uključujući Daily Mirror), koji je pronađen mrtav u blizini Kanarskih otoka 1991.

Tijekom suđenja, porotnici su čuli emotivna i slikovita svjedočanstva četiri žene, od kojih su dvije rekle da su imale 14 godina kada ih je Epstein počeo zlostavljati, a tri su rekle da ih je sama Maxwell neprimjereno dodirnula.

Tagovi: Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epstein
PROČITAJ I OVO
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
KOPRIVNICA - "Pozdrav Berlinu. Nek se oni idu boriti u Ukrajinu i neka tamo šalju svoju djecu".
Grmoja prijavio Vujnovca i Peruška zbog navodnih financijskih malverzacija u Fortenovi
PRIJAVA
Grmoja prijavio Vujnovca i Peruška zbog navodnih financijskih malverzacija u Fortenovi
ZAGREB - Kandidat Mosta Nikola Grmoja u ponedjeljak je podnio Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Pave Vujnovca, Fabrisa Peruška i još nekoliko osoba zbog sumnji u financijske malverzacije zbog kojih je Fortenova grupa, ustvrdio je, oštećena za 66 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE