GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glasati želi 55 građana zaraženih koronavirusom

Glasati želi 55 građana zaraženih koronavirusom
BIRAČKO PRAVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2020 / 11:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U cijeloj Hrvatskoj 55 birača zaraženih koronavirusom zatražilo je da im se omogući glasanje na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor.

Najviše (24) ih je u 4. izbornoj jedinici, 16 ih je u 1., devet u 5., četiri u 7. i dva u 10. izbornoj jedinici, kazao je u nedjelju prijepodne glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

Zaraženi koronavirusom glasat će uz pomoć osobe od povjerenja, najčešće je to član istog kućanstva, koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Članovi biračkog odbora, koji će doći pred stan odnosno kuću zaraženog, neće neposredno kontaktirati sa njim, sve će ići preko osobe od povjerenja.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća birača, uz zaražene, za glasanje se prijavilo i 539 osoba u samoizolaciji. Ukupno od kuće želi glasati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni).

Izbori prema dostupnim informacijama teku uz pridržavanje epidemioloških mjera, birači su disciplinirani, nose zaštitnu opremu, drže propisani razmak.

Prve podatke o odazivu DIP će objaviti u podne, a obuhvatit će birače koji će glasati do 11. 30 sati.

U DIP-u potvrđuju dobar odaziv birača u Mostaru, kao i činjenicu da 'dijaspora', odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, neovisno o odazivu, mogu izabrati samo tri od 151 zastupnika koliko ih se bira u Sabor. Broj zastupnika koje bira dijaspora je, dakle, fiksan.

U nedjelju u 11 sati završit će izbori u Canberri, Sydneyu i Melbournu, gdje su zbog vremenske razlike biračka mjesta bila otvorena već u petak u 23 sata.

U podne se zatvara biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokiju, a u 13 sati biračka mjesta u australskom Perthu te u Pekingu.

U inozemstvu se na parlamentarnim izborima glasa dva dana, u subotu i u nedjelju, od 7 do 19 sati, po lokalnom vremenu.

Tagovi: parlamentarni izbori u Hrvatskoj, Slaven Hojski, Državno izborno povjerenstvo, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE