GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Golob pod istragom antikorupcijske komisije zbog solarnih elektrana

Golob pod istragom antikorupcijske komisije zbog solarnih elektrana
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2024 / 11:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon što je slovenski dnevni list Delo otkrio da je premijer Robert Golob postao vlasnik Star Solara u okviru brakorazvodne parnice, poslovni projekat sa četiri elektrane našao se pod lupom antikorupcijske komisije

U brakorazvodnom postupku s bivšom suprugom Janom Nemec Golob, premijer Robert Golob preuzeo je vlasnički udio u kompaniji Star Solar koja je registrirana za proizvodnju električne energije i u okviru kojeg posluju četiri solarne elektrane, objavilo je slovensko Delo u četvrtak, 4. siječnja.

Kako je riječ o stjecanju poslovnog udjela vrijednog više od 10 tisuća eura, on je taj potez početkom prosinca prijavio i Komisiji Repubilike Slovenije za sprečavanje korupcije (KPK).

Kako se vidi iz podataka poslovnog registra Ajpes, Golob je stopostotni vlasnik spomenute tvrtke, a njegova kći, tinejdžerske dobi, Luna Golob, nova je direktorica.

Čime se tvrtka bavi, gde ima elektrane, koliko novca dobija od države i za što, i postoje li za tvrtke dužnosnika ograničenja u poslovanju sa državom?

Operater elektroenergetskog tržišta Borzen, isplaćuje poticaje proizvođaču na osnovu neto proizvedenih količina električne energije, s ciljem da nadoknadi razliku između troškova proizvodnje i tržišne cijene koju sustav ostvaruje na otvorenom tržištu.

Kako su Forbesu Slovenija objasnili u tom državnom preduzeću, riječ je o državnoj pomoći kojom Borzen podiže otkupne cijene i na taj način omogućava realizaciju investicija u ekološki prihvatljive metode proizvodnje električne energije.

Od studenog 2014., odnosno u nešto više od devet godina, Borzen je kompaniji Star Solar uplatio 2,1 milijuna eura. Ovo je dominantan izvor prihoda za kompaniju, koja ostvaruje oko 250 tisuća eura prihoda godišnje.

Od travnja 2022. godine, kada je Slobodarski pokret pobijedio na izborima, transferi su iznosili 266 tisuća eura. Borzen kaže da se ugovorni odnos s kompanijom od tada nije promijenio.

Uz prijavu projekta ili grupe projekata investitori moraju priložiti detaljno obrazloženje u kome su prikazane sve pretpostavke na osnovu kojih je formirana ponuđena cijena. Iznos podrške se mijenja godišnje, obično u siječnju.

Jedna od varijabli je referentna tržišna cijena električne energije, koja utječe na povećanje ili smanjenje nivoa operativne podrške. Pad referentne tržišne cijene električne energije znači povećanje operativne podrške i obrnuto.

Borzen je bio jedna od prvih kadrovskih meta vlade Roberta Goloba 2022.: Nadzorni odbor kompanije je zamijenila vlada na prvom sastanku. Od tada njime predsjeda Mojca Veljkovič, pravnica koja je svojevremeno bila zaposlena u Holdingu Slovenske elektrane (državna kompanija za proizvodnju električne energije).

U rujnu 2022. godine, odnosno tri mjeseca nakon promjene vlasti, Nadzorni odbor je smijenio direktora kompanije Martina Brataniča. Na njegovo mjesto najprije je postavljen Borut Rajer, koji je ranije bio zaposlen u Borzenu kao direktor energetike. U rujnu prošle godine na mjesto direktora došla je Mojca Kert, koja je ranije bila direktorica prodaje poslovnim kupcima u Gen-I (kompanija za trgovinu električnom energijom). Da podsjetimo, odatle potiče i Golob.

U Komisiji za sprečavanje korupcije Republike Slovenije rekli su nam da je komisija „u vezi sa vlasništvom kompanije Star Solar primila prijavu koja će, u skladu sa ovlaštenjima, biti razmotrena”.

U premijerovoj kompaniji ne žele komentirati konkretan slučaj.

Objasnili su da Zakon o integritetu i sprečavanju korupcije ne zabranjuje vlasništvo u preduzećima za dužnosnike. Takav primjer Slovenija već ima u aktualnoj vladi – tvrtku obitelji Matjaža Hana, M&M International, koja, kako navodi N1, posluje, između ostalog, jednim dijelom i s državnim Petrolom.

Po zakonu, ograničenja poslovanja se odnose na tvrtke u vlasništvu premijera ili ministara i njihovih obitelji – na način da je tvrtki zabranjeno poslovanje s institucijom ili tijelom u kojem je dužnosnik zaposlen. U Hanovom slučaju to je Ministarstvo gospodarstva, turizma i sporta, a u Golobovom – kabinet premijera. Kako je Golob bio i ministar zdravlja, i za ovu instituciju postoji ograničenje.

Tagovi: golob, solari, solarne elektrane, star solar, jana nemec
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
JASNA PORUKA
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme.
Večeras novi potres kod Slunja
UZNEMIRENOST
Večeras novi potres kod Slunja
SLUNJ - Područje Slunja pogodio je još jedan potres magnitude 3.8 po Richteru, javlja Seizmološka služba RH. Potres je udario u 19.03 sati, a epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja.
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE