GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo 50 posto hrvatskih potrošača ne planira zimska putovanja

Gotovo 50 posto hrvatskih potrošača ne planira zimska putovanja
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 08:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Druženja, putovanja, festivali i koncerti najviše nedostaju potrošačima-korisnicima bankarskih usluga u Hrvatskoj u vrijeme pandemije, zbog čega ih, ali i financijske situacije gotovo 50 posto ne planira putovati ove zime u inozemstvo, pokazalo je jesensko istraživanje MasterIndex kompanije Mastercard.

To je online istraživanje za tu kompaniju u rujnu i listopadu provela agencija Improve na uzorku od tisuću korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj od 18 do 55 godina, a uz pitanja o navikama korištenja financijskih usluga i stavu prema platnim karticama ove je jeseni istraživanje prošireno i pitanjima o utjecajima pandemije na potrošače.

Ispitanici su, kako je pokazalo istraživanje, pritom najviše zabrinuti za financijsko stanje, dinamiku u obiteljskim odnosima i sreću te društvene veze i odnose, nakon čega za zdravlje, s time da su stariji u pandemiji zabrinutiji za fizičko, a mlađi više za mentalno zdravlje.

Najviše ispitanika, 46 i 45 posto, strahuje da će zbog pandemije izgubiti posao i da će pasti kvaliteta zdravstvene skrbi, dok ih 33 posto brine porast cijena, njih 31 posto ograničenja putovanja, a 30 posto pad kvalitete obrazovanja. Tek ih 12 posto brine hoće li biti zaraženi.

Osim druženja, putovanja te festivala i koncerata, u pandemiji potrošačima jako nedostaju i obiteljska okupljanja, kazališta, kino i izložbe te sportska događanja, a manje izlasci i noćni život te rekreacija.

Samo 21 posto ispitanih se još nada putovanjima

Istraživanje je pokazalo i da je zbog pandemije te financijske situacije za više od pola pao postotak onih koji planiraju putovati ove zime u usporedbi s prošlom godinom, pa se tako sada tek njih 21 posto još nada putovanjima, dok ih gotovo polovica ili 48 posto ne planira ove zime otputovati u inozemstvo. U isto vrijeme prošle godine, ti postoci su izgledali sasvim suprotno - 48 posto ispitanih je planiralo putovati u inozemstvo, a 27 posto nije.

Od onih koji planiraju putovati ove zime, 11 posto ih planira adventske izlete u neku od europskih metropola (u 2019. je takvih bilo 25 posto), dok ih svega po 5 posto planira putovanje zbog skijanja i dočeka Nove godine, i to najdulje četiri do sedam dana.

Najviše ta putovanja planiraju ispitanici iz Istre, Primorja i Gorskog kotara, a zatim Dalmatinci i Zagrepčani.

S druge strane, oko 46 posto ispitanih je reklo da planiraju putovanja po Hrvatskoj, i to najviše njih iz Dalmacije, Istre i Zagreba, a najmanje iz Slavonije, a svi koji putuju smještaj planiraju rezervirati online, većinom preko internetskih buking ili stranica putničkih agencija, te to platiti većinom debitnim karticama.

Manje putovanja, ali veća prosječna potrošnja

Istraživanje je utvrdilo i da je u zadnjih 12 mjeseci smanjen broj turističkih putovanja za 19 posto, a poslovnih za 38 posto u odnosu na rezultate istraživanja iz 2019., kao i da su ispitanici nešto više trošili na putovanjima u inozemstvu nego lani.

Prema odgovorima ispitanika, prosječni troškovi njihovog zadnjeg turističkog putovanja u inozemstvu iznosili su 6.113 kuna, što je znatno više od prosjeka u 2019. (5.153 kune) ili u 2018. (5.929 kuna).

Turistički i radi razonode su u prosjeku najviše ili tri puta u zadnjih 12 mjeseci putovali Zagrepčani, a najmanje ili 1,8 puta ispitanici iz Sjeverne Hrvatske, dok ih gotovo 60 posto nije u zadnjih 12 mjeseci putovalo izvan Hrvatske (lani je takvih bilo 40 posto).

Tagovi: zimska putovanja, putovanja, Materindex, Mastercard, hrvatski turisti
PROČITAJ I OVO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE