GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo 60 posto mladih u EU nije primilo cjepivo

Gotovo 60 posto mladih u EU nije primilo cjepivo
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 09:13
Autor: SEEbiz/Danas
Beograd - Preko pet miliona doza vakcina dato je do sada u Evropskoj uniji, dok je 68,3 odsto punoletnog stanovništva primilio bar jednu dozu vakcine, pokazuju podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC).

Najveći procenat onih koji su primili bar jednu dozu trenutno u EU ima Danska (83,7 odsto) a najmanji Bugarska u kojoj je tek 18,5 odsto starijih od 18 godina primilo bar jednu dozu vakcine.

U svim zemljama najveći procenat vakcinisanih je među najstarijim stanovništvom u grupi od 70 do 79 godina, odnosno u grupi starijih od 80.

Kako se starosna granica spušta, tako je sve manje vakcinisanih. Među mladima starosti od 18 do 22 godine, njih 58 odsto nije primilo nijednu dozu.

Najviše vakcinisanih u ovoj grupi imaju Malta (97 odsto) i Island (sa skoro 84 odsto vakcinisanih), a prate ih Danska (72 odsto) i Belgija (68 odsto).

Najmanje mladih koji su primili vakcinu imaju Bugarska (7,6 odsto) i Portugal (12 odsto).

Na drugoj strani, udeo starijih koji su primili vakcinu je znatno veći ali i tu postoje razlike među zemljama. Pa tako dok pojedine zemlje poput Austrije, Danske, Islanda, Irske, Malte, Španije.. su vakcinisale skoro sve najstarije građane, dok države kao što je Bugarska bitno zaostaju.

U Bugarskoj je tek oko 18 odsto starijih od 80 i 27,5 odsto osoba od 70 do 79 godina imunizovano.

Razlike postoje i u obuhvatu u ostalim prioritetnim grupama kao što su medicinski radnici (za koje je podatke dalo 16 država). U Mađarskoj, Irskoj, Islandu, Malti vakcinisani su svi zdravstveni radnici dok je u Bugarskoj taj udeo 22,4 odsto.

Podaci ECDC takođe pokazuju da je u EU dato najviše Fajzer vakcina (preko 350 miliona), kao i Astrazeneke (preko 85 miliona). Najmanje je dato Sputnjik V vakcine (2,2 miliona) i Sinofarm vakcine (preko pet miliona).

Najviše vakcina dato je u periodu od 7. do 13. juna – 28,3 miliona, a nakon tog datuma dolazi do pada koji je najvidljiviji u poslednjoj obuhvaćenoj nedelji od 19. do 25. jula, kada je dato 8,4 miliona doza.

Tagovi: Bugarska, Danska, EU, Evropska unija, Korona virus, Mladi, cijepljenje
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE