GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo 60 posto mladih u EU nije primilo cjepivo

Gotovo 60 posto mladih u EU nije primilo cjepivo
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 09:13
Autor: SEEbiz/Danas
Beograd - Preko pet miliona doza vakcina dato je do sada u Evropskoj uniji, dok je 68,3 odsto punoletnog stanovništva primilio bar jednu dozu vakcine, pokazuju podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC).

Najveći procenat onih koji su primili bar jednu dozu trenutno u EU ima Danska (83,7 odsto) a najmanji Bugarska u kojoj je tek 18,5 odsto starijih od 18 godina primilo bar jednu dozu vakcine.

U svim zemljama najveći procenat vakcinisanih je među najstarijim stanovništvom u grupi od 70 do 79 godina, odnosno u grupi starijih od 80.

Kako se starosna granica spušta, tako je sve manje vakcinisanih. Među mladima starosti od 18 do 22 godine, njih 58 odsto nije primilo nijednu dozu.

Najviše vakcinisanih u ovoj grupi imaju Malta (97 odsto) i Island (sa skoro 84 odsto vakcinisanih), a prate ih Danska (72 odsto) i Belgija (68 odsto).

Najmanje mladih koji su primili vakcinu imaju Bugarska (7,6 odsto) i Portugal (12 odsto).

Na drugoj strani, udeo starijih koji su primili vakcinu je znatno veći ali i tu postoje razlike među zemljama. Pa tako dok pojedine zemlje poput Austrije, Danske, Islanda, Irske, Malte, Španije.. su vakcinisale skoro sve najstarije građane, dok države kao što je Bugarska bitno zaostaju.

U Bugarskoj je tek oko 18 odsto starijih od 80 i 27,5 odsto osoba od 70 do 79 godina imunizovano.

Razlike postoje i u obuhvatu u ostalim prioritetnim grupama kao što su medicinski radnici (za koje je podatke dalo 16 država). U Mađarskoj, Irskoj, Islandu, Malti vakcinisani su svi zdravstveni radnici dok je u Bugarskoj taj udeo 22,4 odsto.

Podaci ECDC takođe pokazuju da je u EU dato najviše Fajzer vakcina (preko 350 miliona), kao i Astrazeneke (preko 85 miliona). Najmanje je dato Sputnjik V vakcine (2,2 miliona) i Sinofarm vakcine (preko pet miliona).

Najviše vakcina dato je u periodu od 7. do 13. juna – 28,3 miliona, a nakon tog datuma dolazi do pada koji je najvidljiviji u poslednjoj obuhvaćenoj nedelji od 19. do 25. jula, kada je dato 8,4 miliona doza.

Tagovi: Bugarska, Danska, EU, Evropska unija, Korona virus, Mladi, cijepljenje
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE