GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo cijeli vrh HDZ-a stao uz Plenkovića

Gotovo cijeli vrh HDZ-a stao uz Plenkovića
HDZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2020 / 08:25
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Hrvatsku javnost zapljusnuo je pravi val podrški što ih dužnosnici HDZ-a, manje od dva mjeseca prije unutarstranačkih izbora, iskazuju predsjedniku Andreju Plenkoviću.

Isprva je to bilo nekako stidljivo, samo su ministri, oni koji izravno ovise o premijerovoj volji, glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković te predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić javno poručili da su za to da Plenković ostane na čelu stranke. Onda je došla subota i već rano ujutro Plenkovića je podržao saborski zastupnik Martin Baričević, koji je načelnik općine Jasenice i obnaša dužnost predsjednika Hrvatske zajednice općina, a zatim su nešto kasnije to isto u Splitu napravili gradonačelnik Andro Krstulović Opara, dalmatinski župan Blaženko Boban i politički tajnik Ante Sanader. I lavina, što spontana, što potaknuta od Plenkovića i njegovih suradnika, se zakotrljala., piše Novi list

Jučer su aktualnom predsjedniku HDZ-a potporu dali šefovi niz županijskih organizacija, poput Ivana Anušića, Dražena Milinkovića, Božidara Kalmete i Anđelka Stričaka, kao i HDZ-ovih gradonačelnika, primjerice Željko Turk iz Zaprešića, Davor Miličević iz Županje i Tomislav Klarić iz Bakra. Na redu su i HDZ-ove zajednice, pa bi se danas uz Plenkovića trebala svrstati predsjednica Zajednica žena Nada Murganić.

Nije pretjerano reći da je gotovo čitav HDZ-ov establišment stao na Plenkovićevu stranu. Osim onih koji su najavili da će se, tražeći promjene u HDZ-u, natjecati za neku visoku poziciju u stranci, još je jedino europski zastupnik Karlo Ressler dosad bio spreman reći da Plenković nema njegovu podršku. S tim da je pomalo zagonetan zastupnik Josip Đakić, predsjednik HDZ-a u Virovitičko-podravskoj županiji.

- S predsjednikom stranke razgovarao sam o podršci i nepodršci, ali to neka do daljnjeg ostane među nama, kazao nam je jučer Đakić.

Njegove su riječi potvrda da masovna potpora Plenkoviću nije samo plod ničim izazvanih reakcija dužnosnika HDZ-a nego se s njima prethodno razgovara o tome. Inače, Đakić je u srpnju prošle godine, tijekom Predsjedništva HDZ-a, izrazio nezadovoljstvo smjenom ministra Tomislava Tolušića, tvrdio je da ne prihvaća tu Plenkovićevu odluku jer je neargumentirana.

No, kad Đakić u konačnici i ne bi podržao Plenkovića, to ne bi narušilo ocjenu da je stranačka nomenklatura uz njega. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je jučer otkrio da će se najvjerojatnije kandidirati za zamjenika predsjednika HDZ-a, vrlo je oštro kritizirao kolege iz stranke koji ovako postupaju. Čak im se i bespoštedno narugao.

- Svjedoci smo da je prisutna inicijativa, pa čak i ofenziva u tom smislu, da ljudi izlaze van i daju potpore iako još nemamo ni kandidate, niti datum izbora. Kad se govori o promjenama, mnogi pomisle na imena koja treba mijenjati, ali mijenjati treba mentalni sklop. Izašli smo iz komunizma, no očito je komunizam još u glavama mnogih, pa se na ovaj način dodvoravaju velikom vođi, izjavio je Penava u Vukovaru. Plenkovića je usporedio s likom iz crtanog filma, mačkom Garfieldom, koji, kako je rekao, ima nekritičku sljedbu.

Ključno je, međutim, pitanje jesu li izbori za predsjednika HDZ-a već završeni, iako još nisu niti raspisani, odnosno može li članstvo odlučiti suprotno dužnosničkom sloju. Oni u HDZ-u koji tvrde da nisu impresionirani serijom potpora Plenkoviću pozivaju se na nedavni slučaj iz njemačke politike. Za ministra financija Olafa Scholza i Klaru Geywitz, koji su se zajedno kandidirali za supredsjednike SPD-a, izjasnila se krajem studenog kompletna struktura stranke, a uživali su i naklonost tamošnjih medija. Ali, članovi SPD-a su u šokantnim izborima većinu glasova dali malo poznatim kandidatima Saskiji Esken i Norbertu Walter-Borjansu. Može li se takav slučaj doista ponoviti u HDZ-u? Oni koji su za Plenkovića uvjereni su da ne može. Njihova je procjena da je utjecaj dužnosnika presudan na članstvo HDZ-a i da se ono neće okrenuti Miri Kovaču, Davoru Stieru ili Tomislavu Karamarku. Naročito stoga što su ovi izbori, okupljanjem ministara oko premijera, faktično pretvoreni u referendum članova HDZ-a o Plenkovićevoj vladi.

Nemoguće je, smatraju naši sugovornici koji su na Plenkovićevoj strani, da bi HDZ-ovci izglasali nepovjerenje vlastitoj Vladi. I vjerojatno su u pravu. Članovi HDZ-a u pravilu nisu politički avanturisti i veliku većinu krasi lojalnost vodstvu stranke. Naravno, ove podrške Plenkoviću neće skoro ništa značiti ako poslije parlamentarnih izbora HDZ prijeđe u opoziciju. Tada bi i Oleg Butković i Ivan Anušić i Branko Bačić počeli razmišljati o nekom novom rješenju na čelu HDZ-a. Što se, pak, tiče Kovača, Stiera, Penave, ako bi eventualno izgubili neposredne izbore, imali bi još jednu šansu za ulazak u Predsjedništvo HDZ-a. Na Općem saboru bi se mjesec i pol dana kasnije mogli kandidirati za člana Predsjedništva.

Tagovi: Andrej Plenković, HDZ, Milijan Brkić, Oleg Butković, Miro Kovač, Mato Franković, Davor Božinović
PROČITAJ I OVO
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
POZIV
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u petak da su spremni ne biti u Vladi, te zatražio od Mosta i Domovinskog pokreta (DP) da učine isto te podrže manjinsku vladu SDP-a kako bi se stavio interes građana ispred fotelja.
Nova ideja: Vlada koja bi osigurala poštenije izbore pa se raspustila
OPCIJE
Nova ideja: Vlada koja bi osigurala poštenije izbore pa se raspustila
ZAGREB - Danas se u krugovima anti-HDZ-ovske koalicije pojavila ideja o slaganju vlade koja bi na vlasti bila oko godinu dana.
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE