GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani Lihtenštajna odlučili: Kockarnice ostaju

Građani Lihtenštajna odlučili: Kockarnice ostaju
REFERENDUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2023 / 19:31
Autor: SEEbiz
VADUZ - Glasači u Lihtenštajnu velikom su većinom glasovali protiv predložene zabrane kockarnica u zemlji. Na referendumu u zemlji s nešto manje od 40.000 stanovnika samo 27% birača s pravom glasa podržalo je predložene izmjene.

Na svega 158 četvornih kilometara prostire se šest kockarnica, zbog čega je Lihtenštajn dobio i nadimak Alpski Las Vegas. Glavni inicijator referenduma bila je nevladina organizacija IG Volksmeinung, koja je osnovana upravo kako bi se suzbila "poplava" kockarnica u džepnoj državi. Protivnici ovakvog oblika zabave bili su prije referenduma uvjereni da kockarnice loše utječu na ugled zemlje, a ukazivali su i na goruću problematiku ovisnosti o kockanju.

Birači su odagnali svoju zabrinutost jer je njih 73 posto glasovalo protiv zabrane unatoč visokom odazivu birača. Lihtenštajnski princ i vlada također su se usprotivili zabrani, jer smatraju da su kockarnice važan izvor prihoda za zemlju. Podsjetili su i da bi potpuna zabrana bila previše drastična mjera u borbi protiv ovisnosti o kockanju.

Vlasti Lihtenštajna već neko vrijeme pokušavaju poboljšati ugled zemlje koja je do prošlog desetljeća bila poznata kao međunarodna porezna oaza, no od tada su vlasti usvojile nešto manje stroge zakone po pitanju uvida u poslovanje banaka, prenosi Reuters izvještaji.

Tagovi: Lihtenštajn, kockarnice
PROČITAJ I OVO
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE