GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grbin: Izbačene članove stranke ne može se zadržati u klubu

Grbin: Izbačene članove stranke ne može se zadržati u klubu
SDP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2021 / 22:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u četvrtak kako je Predsjedništvo stranke donijelo odluku da se izbačene članove ne može zadržati u Klubu zastupnika, a ako se odluka središnjeg tijela stranke ne bude provodila Predsjedništvo će morati donijeti "odluke kakve god one teške bile".

"Stav vodstva SDP-a je jasan: isključeni članovi SDP-a ne mogu biti članovi kluba zastupnika SDP-a", rekao je Grbin nakon dvosatne online sjednice Predsjedništva. Takvu odluku morat će poštivati svi članovi i članice stranke, poručio je dodavši da će on i politička tajnica stranke Mirela Ahmetović o njoj pojedinačno u narednim danima razgovarati sa svim kolegicama i kolegama iz SDP-ova Kluba.

Istaknuo je i kako je riječ o političkoj odluci na kojoj Predsjedništvo stranke ima pravo inzistirati jer je za to dobilo mandat od članica i članova stranke, "da ju vodimo, da strankom upravljamo".

"Ovdje se radi o političkoj odluci i, ako želimo biti organizirani - a želimo, ako želimo provoditi našu politiku - a želimo, ako želimo biti jaki - a želimo, onda se odluke središnjeg tijela stranke moraju provoditi", upozorio je Grbin.

Što se tiče sjednice Kluba zastupnika, ona će se, kako je rekao, održati, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena, a "na nju Predsjedništvo stranke dolazi s jasnim stavom, a to je da isključeni članovi SDP-a ne mogu biti članovi Kluba zastupnika".

Odbio je komentirati novinarsko pitanje hoće li Davorko Vidović biti isključen iz stranke, ustvrdivši kako je "statut SDP-a jasan: odluke središnjih tijela stranke moraju se provoditi. Ako se odluka središnjeg tijela stranke ne bude provodila, Predsjedništvo će morati donijeti odluke, kakve god one teške bile".

Na pitanje hoće li to značiti odlazak još nekih članova Kluba iz stranke, Grbin je kazao kako se nada da ne znači, te da će u danima koji slijede napraviti sve što može kako se to ne bi dogodilo.

"Ova situacija je za bilo koju političku stranku neodrživa i sigurno joj ne pomaže u radu. Mi kao SDP itekako imamo puno toga za reći o stvarima u našem društvu, a to i činimo, a sve nažalost pada u drugi plan jer se naš Klub u osnovi podijelio na dvije grupacije: jednu grupaciju koja želi raditi i zastupati građane koji su ih birali u Hrvatski sabor, i drugu grupaciju, koja se brine o vlastitim interesima", rekao je.

"Ja ću kao što sam rekao napraviti sve što mogu da u narednim danima ova grupacija koja želi raditi, koja želi zastupati naše političke ideje i stavove bude veća i bude ta koja će upravljati klubom i procesima", dodao je.

Poručio je i da "jedna politička stranka može imati samo jedno vodstvo, a vodstvo je odluku danas donijelo i, sukladno našim pravilima, sve članice i članovi stranke dužni su je poštovati".

Peđa Grbin nedavno je iz stranke izbacio četiri SDP-ova saborska zastupnika, Rajka Ostojića, Nikšu Vukasa, Zvanu Brumnića i Marinu Opačak Bilić, ustvrdivši kako SDP od sada u Saboru ima 28 a ne 32 člana. Takvoj se njegovoj odluci usprotivilo 18 zastupnika, koji su službeno zatražili raspravu o statusu četvero isključenih zastupnika. To su Davor Bernardić, Zvane Brumnić, Erik Fabijanić, Katica Glamuzina, Domagoj Hajduković, Matko Kuzmanić, Vesna Nađ, Romana Nikolić, Marina Opačak Bilić, Rajko Ostojić, Željko Pavić, Ivana Posavec Krivec, Renata Sabljar-Dračevac, Irena Šimunić, Davorko Vidović, Franko Vidović, Nikša Vukas i Sanja Udović, a neslužbeno se doznaje da je još četvero zastupnika neutralno, odnosno, da nisu uz šefa stranke.

O tome se već raspravljalo na sjednici u utorak, koja je završila bez raspleta kada je Grbin naprasno napustio sjednicu kluba zastupnika, nakon čega su ga njegovi protivnici optužili da je pobjegao sa sjednice.

Tagovi: Peđa Grbin, SDP, Nikša Vukas, Rajko Ostojić, Predrag Fred Matić, Iva Magušić-Dumančić
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE