GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grenell demantovao Vučića: Srbija i Kosovo nisu potpisali sporazum sa SAD

Grenell demantovao Vučića: Srbija i Kosovo nisu potpisali sporazum sa SAD
DEMANT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2020 / 08:39
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Richard Grenell izjavio je večeras da SAD nisu strana u sporazumu Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Grenell je time negirao večerašnju izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića da su Srbija i Kosovo danas potpisali bilateralne sporazume sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

"Potpisali su sporazum da rade zajedno, nisu potpisali sa SAD. Mi nismo potpisnik", rekao je Grenell na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

On je dodao da "ne bi ni pokušavao da razjasni šta je predsednik Vučić mislio kada se obraćao srpskim medijima".

"Ono što je (Vučić) rekao u sali za sastanke je da je ovo istorijski sporazum koji će doprineti normalizaciji regiona. Pričao je o mini-Šengen zoni", kazao je Grenel.

Na konstataciju novinara da je uz lidere Srbije i Kosova i predsednik SAD Donald Trump nešto potpisao na današnjoj ceremoniji u Beloj kući, Grenell je rekao da je to učinio "kao svedok da kaže 'Ovo je sjajan sporazum i SAD su srećne zbog toga'".

"Trump je potpisao, kako bih to opisao, u osnovi pismo kojim potvrdjuje da će raditi zajedno i sprovesti sporazum", naveo je Grenel.

Upitan da li su Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti danas potpisali medjusobni sporazum, Grenell je rekao da su "potpisali sporazum da će raditi zajedno na normalizaciji ekonomskih i trgovinskih odnosa".

Grenell je kazao da SAD "nisu primoravale" dve strane ni na šta, da su im pružile "priliku da pričaju" i da nisu imali nikakav "veliki plan i nikakve zahteve".

"Svakako nije bilo reči o sporazumima o teritorijama, to nikada nije razmatrano u mom prisustvu", dodao je Grenell.

On je rekao i da je "pogrešno reći" da je u prvoj verziji sporazuma postojala "tačka 10" koja se odnosila na uzajamno priznanje Srbije i Kosova jer "nijedna tačka nije bila numerisana".

"Tokom pregovora je bilo zaista mnogo tema, mnogo stvari je promenjeno i dodato. Pravilo je bilo da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno", naveo je Trumpov izaslanik.

Vučić je ranije večeras izjavio u Vašingtonu da je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, a ne trilateralni.

"Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD, ovo nije trilateralni sporazum. Treća strana nije priznata kao subjekt medjunarodnog prava što je za nas bilo veoma važno", rekao je Vučić novinarima.

Posle ceremonije potpisivanja sporazuma Vučić je kazao da tim sporazumom Srbija "uredjuje odnose sa najvećom ili jednom od dve najveće sile sveta".

Tagovi: Richard Grenell, Aleksandar Vučić, Kosovo, Donald Trump, Avdullah Hoti
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE