GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman: EU treba iskoristiti krizu kao priliku za promjene

Grlić Radman: EU treba iskoristiti krizu kao priliku za promjene
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2021 / 07:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europska unija u vremenima koja dolaze treba ojačati svoje jedinstvo i zajedničko djelovanje na svim područjima te iskoristiti krizu kao priliku za promjene u cilju stvaranja bolje budućnosti, kazao je u petak u Zagrebu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji „Europska unija u svijetu: prošlost, sadašnjost i budućnost” koju je organizirala Hrvatska paneuropska unija u povodu obilježavanja 30 godina svojeg osnutka.

Konferencija je dio Konferencije o budućnosti Europe kojom se građanima iz cijele Europe želi omogućiti da svojim idejama pridonesu oblikovanju zajedničke budućnosti.

Grlić Radman istaknuo je da se u proteklih 30 godina Hrvatska politički afirmirala na međunarodnoj razini te je danas angažiran i pouzdan partner u brojnim globalnim i regionalnim organizacijama.

Podsjetio je da Hrvatska ove godine obilježava 25 godina članstva u Vijeću Europe, a 15. siječnja 2022. 30 godina međunarodnog priznanja.

Hrvatska je nekoć živjela u totalitarnom, komunističkom sustavu, ali se izborila za slobodu i parlamentarnu demokraciju te prije osam godina postala članica Europske unije, kazao je.

Grlić Radman izrazio je uvjerenost da će Hrvatska 1. siječnja 2023. biti spremna za ulazak u eurozonu, a kad je riječ o Schengenu, kazao je da su svi tehnički uvjeti ispunjeni te da se tijekom iduće godine možemo nadati pozitivnoj političkoj odluci država članica i pristupanju.

Kao jedno od nedavnih postignuća kojim se možemo ponositi izdvojio je i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a prošle godine koje se odvijalo u okolnostima pandemije koja je naglasila važnost europskog jedinstva

„To jedinstvo, to zajedničko djelovanje u vremenima koja dolaze treba dodatno ojačati na svim razinama”, kazao je.

„Sposobnost predviđanja kriza, spremnost na odgovore na krize, ali i ukupna otpornost Europske unije te njezina strateška autonomija područja su koja zaslužuju osobitu pažnju i našu dugotrajnu predanost”, kazao je.

„Bitno je imati odlučnost i viziju kako iskoristiti krizu kao temelj za jačanje sposobnosti Europske unije, kao priliku za promjene koje su nužne u cilju stvaranja bolje budućnosti, zelene i digitalne, otpornije i sigurnije za naše građane”, dodao je.

U pogledu klimatskih promjena, teme koja je izbila u vrh europskih i svjetskih politika, Grlić Radman kazao je da su one prilika za razvoj novih tehnologija i da Hrvatska ima potencijal što ponuditi.

Hrvatskoj je osobit interes i nastavak proširenja EU-a na države zapadnog Balkana jer želimo stabilno susjedstvo, naglasio je.

Grlić Radman se i ovom prigodom zauzeo za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH, uoči izbora u listopadu 2022., kako bi se osiguralo legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana u bosanskohercegovačkim institucijama.

Skupu se putem video-poruke obratila i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, pozvavši građane da se uključe u rad Konferencije o budućnosti Europe, koja je najveći projekt participativne demokracije ikada.

„Sve države članice suočavaju se sa sličnim izazovima uključujući demografske. Svi dijelimo zajedničku sudbinu i svi smo dio zajedničkog rješenja. Uvjerena sam da ćemo zajedno pronaći najbolja rješenja za Hrvatsku i EU”, kazala je.

Na konferenciji su govorili i predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Željana Zovko i Karlo Ressler te zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Ivo Stier.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Europska unija, Dubravka Šuica
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE