GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman: Izborna reforma u BiH do listopada se teško može dogovoriti

Grlić Radman: Izborna reforma u BiH do listopada se teško može dogovoriti
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 18:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak da se "teško može" promijeniti izborni zakon u Bosni i Hercegovini prije izbora na jesen, ali smatra da se do izbora treba usuglasiti način popune Doma naroda Federacije BiH.

Grlić Radman je novinarima u središnjici HDZ-a rekao da se "teško može" izmijeniti izborni zakon u idućih pet mjeseci, ali smatra da se do izbora 2. listopada treba usuglasiti način popune gornjeg, nacionalno koncipiranoga Doma naroda Federacije BiH.

Grlić Radman je istaknuo da "nije normalno" da Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike i da je toj zemlji potreban "demokratski zakon koji će odražavati multinacionalnu prirodu BiH" pošto su Hrvati "žrtve" postojećeg izbornog zakona.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović, čelnici vodećih stranaka Hrvata i Bošnjaka u BiH, susreli su se u subotu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Usuglasili su se da će prije sjednice Europskog vijeća u lipnju pokušali usuglasiti dokument čime bi ubrzali europski put te zemlje i riješili prijepore oko provedbe jesenskih izbora.

"Po prvi put u povijesti, BiH je u fokusu Europske unije. Nitko se nije bavio BiH, nitko nije zapravo razumio pitanje kompleksnog sustava BiH. Nitko nije razumio multinacionalnu narav BiH. Nije dovoljno osvješćivan loš položaj hrvatskog naroda u BiH u ranijim vladama", rekao je Grlić Radman.

Posjet Charlesa Michela susjednoj zemlji može se nazvati "povijesnim činom", smatra Grlić Radman. "Michel je pokazao spremnost, zainteresiranost da se o BiH razgovara", dodao je.

Dodao je da BiH u "EU i NATO ne može ući disfunkcionalna" te da će na njezinom putu biti ključna reforma izbornog zakona.

Predsjednik Zoran Milanović već tjednima govori da Hrvatska treba uvjetovati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH. Govorio je o vetu, ali u pismu kojega je poslao glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, ton je pomirljiviji, objavio je u petak Dnevnik Nove TV.

"Predsjedniku doista nije lako, znate. Nije mu možda ni dobro ponekad. On tu liježe i ustaje uvijek u mislima na vladu, na HDZ, posebno na premijera, ministre i svakoga tko ne plješće na njegov prost, ulični vokabular i uvrede", započeo je svoj komentar na pismo ministar vanjskih poslova.

Grlić Radman kaže da je to pismo "jedan kopernikanski obrat, zaokret" te da Milanović u pismu govori "koliko je nepotrebna bila njegova halabuka, koliko je nepotrebno bilo vrijeđanje Finske i Švedske u javnom prostoru".

Dodao je da je Milanović "srozao dignitet predsjednika". "Predsjednik bi trebao biti moralna veličina, primjer, paradigma, uzor uljuđenog ponašanja, dijaloga, kulturnog ophođenja", smatra Grlić Radman, dodavši da Milanović svojim djelovanjem dijeli hrvatski narod i "ruši ustavnopravni poredak Hrvatske".

Ministar vanjskih poslova kaže da predsjednikovi istupi ukazuju na "tendencije prema autokratskom režimu" i dodao da je prozivanje Finske i Švedske "išlo najviše na ruku Putinovom režimu".

Prozvao je predsjednika da mu je misija "srušiti HDZ, srušiti hrvatsku vladu koja je jedina ovdje odgovorna za stabilnost i upravljanje državom".

Na upit novinara da komentira fotografiju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i Charlesa Michela sa ćevapima, kratko je rekao da je "protokol odredio domaćin".

Srbija se još uvijek opire sankcijama Rusiji, a Grlić Radman smatra da se "Srbija mora odrediti" te na putu prema EU-u "mora slijediti zajedničku vanjsku i sigurnosnu i politiku".

"Srbija ne može sjediti na dva stolca, čak netko govori i u Vijeću za vanjske poslove i na tri stolca. Mora se jasno opredijeliti na ukrajinsku krizu, mora vidljivo snažno osuditi rusku agresiju, uvesti sankcije", rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar je otkrio da među nekim članicama Unije vlada raspoloženje da se "suspendiraju pregovori Srbije s EU-om". To bi bilo loše za stabilnost zapadnog Balkana, dodao je.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Charles Michel, Aleksandar Vučić, izborni zakon u BiH, Vladimir Putin, Rusija
PROČITAJ I OVO
Zero Waste Hrvatska: Centri za gospodarenje otpadom su promašaj
PROMAŠAJ
Zero Waste Hrvatska: Centri za gospodarenje otpadom su promašaj
ZAGREB - Mreža “Zero Waste Hrvatska” zatražila je u četvrtak da Hrvatska odustane od gradnje centara za gospodarenje otpadom (CGO), koji su se pokazali neučinkovitima u zbrinjavanju otpada, i prijeđe na održivi sustav zasnovan na kružnom gospodarstvu.
Ekologija grada odgovorila Tomaševiću
ODGOVOR
Ekologija grada odgovorila Tomaševiću
ZAGREB - Udruga Ekologija grada reagirala je na izjave gradonaćelnika Tomaševića.
Boris Johnson podnosi ostavku
MEDIJI
Boris Johnson podnosi ostavku
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson podnijet će ostavku u četvrtak, objavilo je nekoliko britanskih medija, među njima i BBC pošto ga je na to pozvao ministar financija kojeg je sam premijer imenovao prije 48 sati.
Inspekcija razmatra poništenje ocjena u Klasičnoj gimnaziji
PROVJERE
Inspekcija razmatra poništenje ocjena u Klasičnoj gimnaziji
ZAGREB - Očekuje se da bi prosvjetna inspekcija ovaj slučaj trebala završiti do početka idućeg tjedna, nakon čega će biti poznato hoće li doći do poništenja zaključne ocjene, odnosno hoće li biti sankcija za djelatnike škole.
Tolušić uhićen; osumnjičen zbog dva natječaja u vinskom sektoru
ISTRAGA
Tolušić uhićen; osumnjičen zbog dva natječaja u vinskom sektoru
ZAGREB - Nakon informacije da je policija u upala u kuću bivšeg ministra Tomislava Tolušića u Virovitici Ured europskog tužitelja potvrdio je da su u Hrvatskoj uhićene dvije osobe zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti, vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE