GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman: Jednakopravnost Hrvata u BiH je prioritet Hrvatske

Grlić Radman: Jednakopravnost Hrvata u BiH je prioritet Hrvatske
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2020 / 20:50
Autor: SEEbiz / H
ORAŠJE - Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je u subotu u Orašju u Bosanskoj posavini kako će ostvarenje jednakopravnog položaja Hrvata u BiH biti prioritet Hrvatske te je najavio nastavak potpore sunarodnjacima u toj zemlji.

Grlić Radman je posjetio Orašje kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na otvaranju manifestacije 25. Dana hrvatskog filma „Ivo Gregurević“. U sklopu posjeta razgovarao je s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom Posavske županije u BiH Đurom Topićem.

„Mi skrbimo za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Radimo na projektima i naša je to ne samo ustavna obveza jer Hrvati u BiH kao i sunarodnjaci u Hrvatskoj imaju ista prava i potrebe. Položaj hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini će biti naš prioritet u smislu ravnopravnosti i konstitutivnosti jer hrvatski narod u BiH je autohtoni narod ovdje“, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Po njegovim riječima sa sugovornicima u Orašju najviše se razgovaralo o prometnome povezivanju ovoga dijela BiH s Hrvatskom. Posebnom značajnim ocijenjen je dovršetak izgradnje dijela autoceste na koridoru Vc i graničnog prijelaza u Svilaju. Ministar Grlić Radman najavio je da će se odmah nakon što se okonča izgradnja graničnoga prijelaza s bosanskohercegovačke strane dopuniti ugovor dviju zemalja i omogućiti prijelaz svih putnika preko toga novog prijelaza.

Grlić Radman najavio je nastavak potpore projektima bosanskohercegovačkih Hrvata navodeći kako je Hrvatska u vremenu koronavirusa izdvojila 43 milijuna kuna potpore zdravstvenim ustanovama u BiH među kojima su i Županijska bolnica u Orašju te Dom zdravlja u Odžaku.

Sa šefom hrvatske diplomacije su i državni tajnici Zvonko Milas koji je na čelu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te Nikola Mažar koji vodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje Hrvatske. Oni sudjeluju na obilježavanju 25. Dana hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ u Orašju.

Izaslanstva su položila cvijeće i zapalila svijeće uz spomenik velikanu hrvatskoga glumišta Ivi Gregureviću na groblju Karaula. Ova višednevna filmska smotra započela je svečanom akademijom na vanjskom prostoru uz pridržavanje mjera vezanih uz epidemiološku situaciju.


Ovaj događaj u znaku je prerano preminulog Ive Gregurevića, inicijatora i utemeljitelja filmskog festivala u Orašju i značajne obljetnice, 25. godina Dana hrvatskoga filma u gradu na Savi. Visoki pokrovitelji jubilarnog filmskog festivala su hrvatski premijer Plenković i predsjednik HNS-a BiH Čović.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Bosanska posavina, Hrvati u BiH, Dragan Čović
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE