GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman: Komšića nitko neće primiti u Zagrebu, on nije predstavnik Hrvata

Grlić Radman: Komšića nitko neće primiti u Zagrebu, on nije predstavnik Hrvata
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 17:38
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da u Zagrebu nitko neće službeno primiti aktualnog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, istaknuvši da je njegovim izborom prekršen Daytonski sporazum jer ne predstavlja Hrvate u toj državnoj instituciji.

Ne. On sigurno nije predstavnik Hrvata. Mi možemo izraziti poštovanje prema njemu kao prema čovjeku, ali gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata u tročlanom Predsjedništvu", rekao je Grlić Radman u intervjuu za Televiziju Herceg-Bosne iz Mostara, objavljenom u nedjelju, odgovarajući na upit hoće li u Zagrebu itko službeno primiti aktualnog člana Predsjedništva BiH Komšića.

Grlić Radman je izjavio kako Komšić svakim danom dokazuje da nije predstavnik Hrvata jer se usprotivio izgradnji Pelješkoga mosta, nije posjetio nijednu hrvatsku sredinu u BiH te stalno istupa protiv Hrvata.

"On to dokazuje svakim danom. Nije moralno da se deklarira kao predstavnik hrvatskog naroda", dodao je hrvatski šef diplomacije.

Podsjetio je da autori Daytonskog mirovnog sporazuma nisu dogovorili da Hrvatima drugi narodi nameću političke predstavnike o čemu je, kako tvrdi, izvijestio i američkog državnog tajnika Mikea Pompea.

"Položaj Hrvata u BiH ne odgovara slovu i duhu Daytonu", istaknuo je. Po njegovim riječima, mirovnim sporazumom je predviđeno da Hrvati budu ravnopravan i konstitutivan narod.

"Današnja BiH nažalost odudara od općih formulacija i duha Daytonskog sporazuma samom činjenicom da to nemamo u tročlanom Predsjedništvu koje treba biti refleksija volje tri naroda. Oni (Hrvati) su trebali biti u mogućnosti birati vlastite predstavnike. Tročlano Predsjedništvo BiH to nije. Hrvati nemaju svoga predstavnika", dodao je Grlić-Radman.

Odbacio je prigovore da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine rekavši kako je aktualna hrvatska Vlada na čelu s Andrejem Penkovićem najangažiranija kada je u pitanju potpora BiH kao državi i tamošnjim Hrvatima.

"Hrvatskoj je u interesu stabilna i funkcionalna BiH u kojoj će sva tri naroda ostvarivati svoja prava. Ukoliko je hrvatski narod najugroženiji, Hrvatska će inzistirati da se nepravda ispravi. Mi vidimo da se to može napraviti provedbom presuda Ustavnoga suda i izmjenama Izbornog zakona", istaknuo je.

Također je rekao da BiH u približavanju Europskoj uniji mora očuvati svoje specifičnosti navodeći kako primjer Belgije daje odgovor o načinu rješavanja prijepora u složenim zemljama.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Željko Komšić, Daytonski sporazum, Mike Pompeo
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE