GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman: Macronov posjet ne treba vezivati samo uz kupnju Rafalea

Grlić Radman: Macronov posjet ne treba vezivati samo uz kupnju Rafalea
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2021 / 19:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj ne treba vezivati samo uz kupnju borbenih zrakoplova Rafale nego ga treba promatrati u sklopu strateškog partnerstva i očekivanja od RH koja u ovom dijelu Europe igra važnu ulogu sigurnosno-političkog čimbenika, izjavio je u srijedu u Zagrebu šef hrvatske diplomacije.

Dolazak Emmanuela Macrona u srijedu navečer u Hrvatsku prvi je službeni posjet jednog francuskog predsjednika koji se nije dogodio slučajno i koji dolazi na poziv premijera Andreja Plenkovića, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u izjavi za novinare na marginama sastanka šefova diplomacije država članica i promatrača Američko-jadranske povelje (A5) u Zagrebu.

"Ova posjet ne treba vezivati samo uz kupnju borbenih zrakoplova Rafale nego ga treba promatrati u sklopu strateškog partnerstva i očekivanja od Hrvatske koja upravo u ovom dijelu Europe igra jednu važnu ulogu sigurnosno-političkog čimbenika u osiguravanju sigurnosti i u prenošenju iskustva zemljamam zapadnog Balkana", istaknuo je.

On je naglasio da se Macronov posjet uklapa u strateške ciljeve RH. "Za 2022. godinu to je prije svega hrvatska aplikacija i nadamo se ostvarenje ulaska u šengenski prostor, u eurozonu i naravno jačanje obrambenih sposobnosti s borbenim zrakoplovima Rafale."

Ocijenio je da će posjet dodatno dati vjetar u leđa bilateralnim odnosima i pridonijeti njihovom jačanju. "Puno je toga što nas povezuje i traži intenzivnu suradnju", kazao je ministar.

Tijekom posjeta premijer Plenković i Macron će potpisati sporazum o strateškom partnerstvu, a u njihovoj nazočnosti bit će potpisan ugovor o kupnji zrakoplova.

"Mislim da Francuska kao snažna europska zemlja koja drži Europu, zastupa europske vrijednosti, sigurno može biti značajan strateški partner, a dokument koji ćemo potpisati govori o činjenici jačanja našega savezništva koje je važnije sada nego ikada ranije", istaknuo je Grlić Radman.

Na pitanje zašto do posjeta dolazi tek sad, rekao je kako ne misli da nije bilo htijenja ranije, da su se sad neke stvari poklopile.

Njegov dolazak pokazuje "poštovanje prema Hrvatskoj, hrvatskoj Vladi" koja je "kredibilan i vjerodostojan partner".

"Dolazak Emmanuela Macrona je upravo potvrda ispravnosti Hrvatske koja pridonosi miru i stabilnosti, koja je ključna zemlja kada je u pitanju stabilnost jugoistoka Europe."

Na pitanje bi li Macron došao da nije bilo kupnje zrakoplova, Grlić Radman je rekao da se uvijek može tražiti ovaj ili onaj razlog ali je i prije odluke u kupnji zrakoplova bilo obećanja i planova za njegov dolazak.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Emmanuel Macron, Rafale
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE