GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman nakon sastanka s Lavrovom: Otkrio sam njegovu toplu dušu

Grlić Radman nakon sastanka s Lavrovom: Otkrio sam njegovu toplu dušu
HRVATSKA-RUSIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 10:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je u posjetu Hrvatskoj.

Upravo je u Ministarstvu vanjskih poslova gdje se sastao s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Ministar je Lavrovu poklonio posudu klesanu od bračkog kamena.

"Vrlo mi je drago što sam bio domaćin dragom Sergeju koji je ovdje bio prije 16 godina i 6 dana. Naš susret smo počeli tako što sam čitao Sergeju rusku poeziju. Otkrio sam njegovu toplu ljudsku dušu", rekao je Grlić Radman nakon sastanka.

Rekao je kako će raditi na produbljenju odnosa, posebicu u turizmu.

"Razgovarali smo i o situaciju u BiH. Istaknuo sam da je tamo važno postići jednakopravnost sva tri naroda koji biraju svoje predstavnike", rekao je Grlić Radman.

"Zahvalio sam mu na sudjelovanju na sjednicu povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytona".

"Drago mi je da se Sergeju Lavrovu danas mogu pridružiti na svečanom otvorenju novog ruskog veleposlanstva u Bosanskoj ulici", zaključio je Grlić Radman,

Potpisali su ugovor o kulturi.

Lavrov je zahvalio na gostoprimstvu.

"Nadam se da će iduće godina početi gospodarska i tehnička suradnja. Što se tiče biznisa i ti odnosi se razvijaju, ja bih ovdje spomenuo Sberbank i Gasprom", rekao je Lavrov.

"S ministricom kulture smo potpisali program suradnje u kulturi. Pričali smo i o mogućnosti otvorenja ruskog centra u Zagrebu".

"Pričali smo i o situaciji na Zapadnom Balkanu, prije svega o situaciji u BiH. Imamo iste ciljeve, prije svega poštivanje Daytonskog sporazuma", rekao je Lavrov i dodao da je bilo riječi i o kosovskom problemu i problemu srpskih općina na Kosovu.

"EU nije spremna na normalne odnose s našom zemljom, ali imamo dobar odnos s Hrvatskom", zaključio je Lavrov koji je pozvao Grlića Radmana u posjet Rusiji čim to mogućnosti budu dopuštali.

Lavrov će se u 11 sati sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem, a kasnije i s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Lavrov je u Hrvatsku došao nakon posjeta BiH i Srbiji. Podsjetimo, tijekom posjeta BiH predstavnici Hrvata i Bošnjaka u Predsjedništvu BiH odbili su se sastati s njim.

Lavrov je u Beogradu izjavio da taj "incident nije bitan za stav Rusije o razvoju odnosa s narodima BiH" i da "rade po nečijem nalogu".

"Političari koji su donijeli tu odluku vjerojatno ne izražavaju interese većine svojih birača, nego vanjskih snaga koje ne samo da nisu zainteresirane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa nego ni za to da zemlje zapadnog Balkana ostvare pravo na uzajamno korisnu suradnju sa svim vanjskim partnerima", rekao je Lavrov na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su se u utorak sastati s Lavrovom nakon njegove izjave kojom je doveo u pitanje moguće članstvo BiH u NATO-u i pozvao na hitno zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), optuživši ga da ne poštuje suverenitet BiH kao države te da svjesno pokušava dovesti u pitanje njena strateška opredjeljenja.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Sergej Lavrov, Rusija
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE