GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman o Dačićevom dolasku: On zna o čemu se radi, svjedok je povijesti

Grlić Radman o Dačićevom dolasku: On zna o čemu se radi, svjedok je povijesti
HRVATSKA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2023 / 20:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković primio je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Tomislava Žigmanova u Banskim dvorima u Zagrebu.

Srbija će s Hrvatskom tražiti bolje odnose u budućnosti bez ikakvog uvjerenja da ćemo sad jedni drugima promijeniti svijest i mišljenje, kazao je prije nekoliko dana prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić te najavio da će Srbija u ovoj godini “odlediti” odnose s Hrvatskom što je predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U realizaciji toga plana trebali bi pomoći čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov te predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac.

Na tom tragu, Žigmanov i Dačić na poziv SNV-a stižu na domjenak u povodu pravoslavnog Božića u Zagreb, gdje se očekuju i najviši hrvatski dužnosnici.

Dan uoči Dačićeva dolaska u hrvatsku metropolu premijer Andrej Plenković primio je Žigmanova u Banskim dvorima, a u izjavama za medije nakon sastanka hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je da je riječ o važnom sastanku i kazao da je hrvatska Vlada podržavala Hrvate u Srbiji te da očekuje da i Srbija poštuje reciprocitet kao što je to u Hrvatskoj po pitanju zastupljenosti manjina: “Da hrvatska manjina uživa sve standarde koji joj pripadaju s obzirom na europsku stečevinu i vladavinu prava.”

Upitan hoće li se susresti s Dačićem sutra, kazao je da će popiti kavu: “Razgovarati se mora”. “Očekujemo od Srbije aktivan dijalog”, poručio je hrvatski šef diplomacije i dodao: “U interesu nam je stabilnost i dobri odnosi naših država.”

“Dugo čekamo na odgovore i uvijek je Hrvatska imala otvorena vrata, nema tu nikakvih odleđivanja, RH je kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, sve smo ispunili što se tiče naših integracija. Želimo to i Srbiji”, poručio je i podsjetio da je jedna od najproblematičnijih točaka u odnosima dviju zemalja pitanje nestalih u ratu.

“Treba se suočiti s prošlošću, tu je odgovornost Srbije na testu. Srbija ima šansu koju treba iskoristiti”, istaknuo je Grlić Radman.

“Dačić točno zna o čemu se radi, svjedok je povijesti. Ono što nas interesira su pitanja koja su od krucijalne važnosti – pitanje nestalih, odštete logoraša, procesuiranje ratnih zločinaca koji su možda još na slobodi, ta nama smiješna univerzalna jurisdikcija… Stvari treba promijeniti”, naglasio je.

Ranije danas Žigmanov i Pupovac poptpisali su u Zagrebu Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije i poručili da suradnja nema alternativu.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Ivica Dačić, Tomislav Žigmanov
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE