GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman: Žele li u EU, zemlje zapadnog Balkana moraju uvesti sankcije Rusiji

Grlić Radman: Žele li u EU, zemlje zapadnog Balkana moraju uvesti sankcije Rusiji
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2023 / 19:04
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - Zemlje zapadnog Balkana moraju, ako žele postati članice Europske unije, biti usklađene s politikama EU-a, što podrazumijeva i uvođenje sankcija Rusiji, izjavio je u subotu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

„Ako su zemlje zapadnog Balkana odlučile biti dio Europske unije, trebale bi ju striktno pratiti i biti usklađene s politikama EU-a“, rekao je Grlić Radman na Dubrovnik Forumu.

„Nemoguće je sjediti na dvije stolice. Sve zemlje trebaju osuditi rusku agresiju, nametnuti sankcije, pokazati solidarnost prema Ukrajini te promovirati regionalnu stabilnost i dobrosusjedske odnose“, dodao je panelu "Zapadni Balkan: Novi euroatlantski zamah".

Grlić Radman je istaknuo kako je „nacionalni interes Hrvatske sigurno i stabilno susjedstvo“ i ponovio kako Hrvatska zemljama zapadnog Balkana može pomoći „znanjem, ekspertizom i iskustvom“ na putu prema Europskoj uniji.

Ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervalla-Schwarz rekla je kako „neki u susjedstvu pomažu Rusiji u agresiji dvije godine“ bez da to ostavlja posljedice na odnos s Europskom unijom.

„Bez SAD-a i NATO-a, EU je tigar od papira po pitanju sigurnosti. Zato što EU to zna, pribjegava popuštanju“, dodala je.

Smatra kako je takva politika izrazito opasna jer je EU popuštanjem „pozvala" Putina da eskalira.

„Recentno popuštanje EU-a agresivnim akterima u regiji poziva autokrate da dodatno eskaliraju, testiraju zapad i možda krenu u rat“, rekla je šefica kosovske diplomacije referirajući se na srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Također je istaknula na zapadnom Balkanu nije potrebno međusobno pomirenje države jer su one u dobrim odnosima, s izuzetkom Srbije koja je „jedini akter na zapadnom Balkanu koji mora shvatiti da pomirenje može biti vrlo pozitivan ključ za mir i stabilnost i regiji“.

„Nasljednici Miloševića moraju otići u susjedstvo i ispričati se za zločine. Tada je pomirenje moguće“, kazala je.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt osvrnuo se na recentnu krizu izazvanu pokušajima čelnika bosanskih Srba da onemogući provođenje presuda ustavnog suda BiH na teritoriju Republike Srpske.

Parlament tog većinski srpskog entiteta u lipnju je na Dodikovu inicijativu usvojio zakon kojim je zabranio provedbu odluka ustavnog suda

Tagovi: Gordan Grlić Radman, zapadni Blkan, Kosovo, Christian Schmidt
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
NEW YORK - Američki su indeksi ojačali u četvrtak jer su ulagači očekivali više korporativnih zarada i ključno izvješće o radu koje se očekuje kasnije tijekom tjedna.
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE