GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grmoja: Pokušaj izmjene Ustava neće proći

Grmoja: Pokušaj izmjene Ustava neće proći
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2022 / 11:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Saborski Centar, Radnička fronta, DP, Hrvatski suverenisti poručili su u srijedu da neće podržati izmjene Ustava koje se tiču referenduma, a Most HDZ-u poručuje da mu pokušaj izmjena neće proći i da od podrške odustaju oni koji su mu do sada „asistirali“.

„Pokušaj nasilja i prevare je propao na prvom koraku. Pokušali ste prije ljetne stanke, mimo plana, staviti na raspravu izmjene Ustava kojima želite u potpunosti ubiti referendum, predati sve ovlasti Ustavnom sudu kako biste u samom začetku, prije nego proces uopće krene, ubili referendum“, prozvao je HDZ Nikola Grmoja (Most).

„Oni koji su vam u tome asistirali, možda i ne shvaćajući o čemu se radi, čujem da odustaju i ovaj vaš pokušaj neće proći“, ustvrdio je 'mostovac' uoči objedinjene rasprave da se pristupi promjeni Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, što je predložilo 92 zastupnika.

Glamuzina: Zašto smo dali potpise?

Katica Glamuzina objasnila je zašto su oporbeni Socijaldemokrati dali potpise inicijativi za izmjenom Ustava, zbog čega su proteklih dana bili kritizirani.

„U rijetkim situacijama kada HDZ prepozna da je do nekih promjena potrebno doći konsenzusom, pogotovo kad se radi o Ustavu, prihvatit ćemo priliku da u taj razgovor uđemo u skladu s našim vrijednostima i pokušavajući utjecati da te izmjene reflektiraju razmišljanja građana koji dijele naša uvjerenja“, kazala je.

Naglasila je pritom kako Socijaldemokrati nisu dali glas ni za jednu predloženu promjenu, nego su samo dali potpis suglasnosti da rasprava o ustavnim promjenama dođe na red Sabora.

Emil Daus prenosi stav IDS-a da o promjenama Ustava treba razgovarati i pregovarati, te najavljuje kako će dalje postupati.

U petak, na glasovanju, ćemo podržati da promjene idu u saborsku proceduru, o glasovanju o prihvaćanju Ustava, e to je druga priča u trećem koraku, kazao je.

„Ustav nije običan zakon i neprihvatljivo je da imamo izmjene samo u mjeri u kojoj to HDZ-u paše“, kaže Dalija Orešković (Centar) i proziva HDZ da je u proteklih 30 godina državu skrojio po vlastitoj mjeri i da je 30 godina sustavno uništava.

Ističe da Ustav ne funkcionira u nizu bitnih segmenata, primjerice u definiranju odnosa predsjednika države i Vlade u sukreiranju vanjske politike, u upravljanju tajnim službama itd.

Strah od naroda i njegove volje

Katarina Peović (RF) priznaje da predložene ustavne promjene donose i nešto dobro, kao što je unošenje praga izlaznosti, ali naglašava da postoji niz stvari koji će onemogućiti referendum, zbog čega RF ne prihvaća promjene. „Strah od naroda, ne može se ograničiti što će se na referendumu postaviti kao pitanje, predloženim se praktički može ukinuti svako referendumsko pitanje“, kazala je.

I Marijan Pavliček (HS) ističe da se predloženim ustavnim promjenama „apsolutno“ ništa riješiti neće, da se njima pokazuje samo da se vladajući boje vlastitog naroda i njegove volje.

Izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, tom se čistom političkom tijelu, daju faraonske ovlasti, kazao je.

Da se ponuđenim rješenjima narodu oduzima sloboda izražavanja, drži i Stipo Mlinarić (DP). Po pravilima kakve gurate sa ljevicom pitanje je bi li prošao i referendum o braku, jedni koji je prošao, kazao je HDZ-u.

„Narodu ste uzeli novac i dostojanstvo, a sada mu želite uzeti i nadu da može skupiti potpise i odlučivati o nekim stvarima u državi“, poručio je vladajućima.

Peđa Grbin (SDP) tumači kako rasprava o ustavnim izmjenama koja će rezultirati glasovanjem ne dovodi do promjene Ustava, nego tek do početka procesa. Poziva HDZ da bude otvoren, da sasluša sve prijedloge i danas i kasnije i da odluka koja će se donijeti bude u korist svih građana.

Kruno Katičić (HDZ) odbacuje oporbene tvrdnje da su promjene samo prijedlog HDZ-a i da su ishitrene. Prijedlog da se izmjeni Ustav plod je procesa, potpisali su ga i zastupnici drugih klubova, ne samo HDZ-a. Materija koja se mijenja je podnormirana i u Klub HDZ-a drži da su izmjene logične, imaju smisao i životne su, poručio je.

Tagovi: Nikola Grmoja, promjene ustave, Katica Glamuzina, Katarina Peović
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE