GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Guterres: Bogati gomilaju cjepiva, a siromašnima ih nedostaje

Guterres: Bogati gomilaju cjepiva, a siromašnima ih nedostaje
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 08:25
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u petak je izrazio žaljenje zbog "brojke koja slama srce" - dva milijuna umrlih u svijetu od koronavirusa, te se osvrnuo na činjenicu da "solidarnost pada" u odgovoru svijeta na virus.

“Danas svjedočimo vakuumu u pogledu cjepiva”, rekao je šef UN-a. “Cjepiva dolaze u dobrostojeće zemlje brzo, dok ih u siromašnima uopće nema.”

“Znanost uspijeva – ali solidarnost pada”, upozorio je.

Bez navođenja imena, Guterres je kritizirao to što “neke zemlje dogovaraju dodatnu kupnju sa strane, nabavljaju više nego što je potrebno.”

“Vlade imaju odgovornost štititi svoje stanovnike, no ‘vakci-nacionalizmom’ će zemlje same sebe poraziti te će usporiti globalni oporavak”, dodao je. “Covid-19 se ne može pobijediti pojedinačno zemlju po zemlju.”

Rekao je da se prioritet mora dati onima koji se nalaze “na prvoj crti obrane: humanitarcima i rizičnim osobama.” Na konferenciji za medije, predsjednik Glavne skupštine UN-a, Volkan Bozkir, najavio je da će se i on i Guterres uskoro cijepiti. Šef UN-a će primiti cjepivo sljedeći tjedan, a Bozkir 2. veljače.

To je zato što New York, gdje se nalazi sjedišter UN-a, ima javno-zdravstvenu politiku davanja cjepiva svima starijima od 65 godina, rekao je Bozkir.

Tagovi: Antonio Guterres, cjepivo protiv koronavirusa, Ujedinjeni narodi
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE