GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Haradinaj Hotiju: Napuštam koaliciju ako jezero Gazivode bude u sporazumu sa Srbijom

Haradinaj Hotiju: Napuštam koaliciju ako jezero Gazivode bude u sporazumu sa Srbijom
KOSOVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 17:50
Autor: SEEbiz / Beta
PRIŠTINA - Predsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, pozvao je danas premijera Avdulaha Hotija da ne potpiše sporazum sa Srbijom u Beloj kući, ako taj tekst uključuje i pitanje jezera Gazivoda, i najavio mogućnost da zbog toga napusti vladajuću koaliciju.

Haradinaj je, prenosi agencija telegrafi.com, rekao da ako sporazum bude potpisan danas i ako u njemu bude pitanje jezera Gazivode, on i njegova stranka koja je deo vladajuće koalicije neće ga podržati.

"Gazivode su jezero čija su 9,2 kilometra na teritoriji Kosova, a 2,7 je na teritoriji Srbije. Dakle, to je vodena granica između Kosova i Srbije. Unutar Kosova postoji i hidroelektrana. Ne smatramo da bi to trebalo da bude trilateralni sporazum gde je Srbija takođe stranka budućnosti Gazivode", kazao je on.

Dodao je da su otvoreni da sa američkim Ministarstvom za energetiku razgovaraju o budućosti Gazivoda, ali ne i za tripartitni sporazum gde je Srbija takođe stranka u pogledu budućnosti jezera.

Podvukao je da je sa svim relevantnim činiocima razgovarao o uklanjanju tačke o tome iz sporazuma, jer je, po njegovim rečima, to neprihvatljivo.

"On (Hoti) nema moju i podršku Alijanse. Ne znam kakva će biti sudbina ovog sporazuma. Apelujem na premijera Hotija da ga ne potpisuje", kazao je Haradinaj.

Rekao je ipak da je srećan što se postiže sporazum sa Srbijom uz posredovanje SAD, ali smatra da su neki delovi osetljivi.

"Upoznat sam sa svim. (U sporazumu) nije bilo elementa priznanja. Bilo je nekoliko tačaka međusobnih odnosa, od kojih je za jednu, Tačku 10, Srbija tražila uklanjanje. Postoje i druge tačke koje su osetljive, to je 'Mini Šengen', zatim moratorijum na članstvo u međunarodnim organizacijama na godinu dana, ali jedina prepreka neslaganja oko sporazuma je pitanje Gazivoda, za koje ne razumem zašto o tome treba da se saglasi i Srbija", izjavio je Haradinaj.

Tagovi: Ramuš Haradinaj, Avdullah Hoti, jezero Gazivode, Kosovo, Alijansa za budućnost Kosova
PROČITAJ I OVO
Penava otkrio tko su ministri DP-a u novoj Vladi
OTKRIĆA
Penava otkrio tko su ministri DP-a u novoj Vladi
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je kasno poslijepodne konferenciju za medije.
Fico pogođen u trbuh i ruku, napadač je 71-godišnji muškarac
BORBA ZA ŽIVOT
Fico pogođen u trbuh i ruku, napadač je 71-godišnji muškarac
BRATISLAVA - Slovački premijer Robert Fico nalazi se u bolnici nakon što su nakon sjednice vlade pucali u njega.
Milić: Hrvatska vrlo brzo dobiva novu i stabilnu vladu
TVRDNJE
Milić: Hrvatska vrlo brzo dobiva novu i stabilnu vladu
ZAGREB - Glasnogovornik vlade Marko Milić izjavio je da će Hrvatska vrlo brzo dobiti novu i stabilnu vladu, no prije toga Hrvatski sabor mora usvojiti novi Zakon o ustrojstvu i djelokrugu državnih tijela, s obzirom na promjene u sastavu i imenima ministarstava.
Mario Radić: Neću biti član nove Vlade
OTKRIĆA
Mario Radić: Neću biti član nove Vlade
ZAGREB - Mario Radić rekao je da neće biti ministar u Vladi, a nije htio odgovoriti na pitanje hoće li biti zastupnik u Saboru, javlja N1.
Atentat na slovačkog premijera, ustrijeljen s više hitaca
PUCNJAVA
Atentat na slovačkog premijera, ustrijeljen s više hitaca
HANDLOVA - Slovački premijer Robert Fico upucan je nakon sjednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE