GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Haški tribunal: Ratko Mladić nije umro

Haški tribunal: Ratko Mladić nije umro
FAKE NEWS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2020 / 15:21
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Na Twitteru objavljena informacija da je preminuo Ratko Mladić. Iako je odmah izazvala veliki broj reakcija, odmah je stigao i demanti iz Haaga.

Vest je na Twitteru najpre objavljena na navodnom nalogu zamenice premijera BiH i ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković, a prenela televizija Prva.

Najpre je na tom nalogu navedeno da je dobila informaciju o smrti ratnog komandanta Srba u Bosni i Hercegovini od jednog visokog zvaničnika iz UN, a potom i od ambasadora BiH u Haag. Potom je objavila da joj je tu vest potvrdio i predsednik Međunarodnog krivičnog tribunala u Haagu.

Vest o Mladićevoj smrti pojavila se na lažnom profilu bh. ministrice Bisere Turković na Twitteru, koji je kreirao Tommasso Debenedetti.

Budući da je profil otvoren tek u januaru ove godine te da osim netočnih informacija o smrti Ratka Mladića nije bilo drugih poruka, delovalo je da se radi o lažnom profilu, što na kraju dokazuje i poslednji tvit:

"Ovaj profil je lažan i stvorio ga je italijanski novinar Tomaso Debenedetti."

Business Insider još je 2014. godine bavio Debenedettijem koj je, kako pišu, postao veoma vešt u varanju svih korisnika interneta. Koristeći Twitter uspeo je da zapreti međunarodnim diplomatskim odnosima, zavarati svetske vođe i postideti velike medijske kuće. Neki ga zovu "serijski varalica", a drugi ga radije oslovljavaju "društvenim aktivistom".

Vest je odmah izazvala veliki broj reakcija na Twitteru, ali i ostalim društvenim mrežama. Preneli su je i mnogi mediji, kao i brojni korisnici Twittera.

Međutim, ubrzo je i iz Haga stigao demanti, a vest o smrti Mladića demantovao je i njegov sin Darko. I ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je takođe da Mladić nije preminuo i da je dobio potvrdu iz Haaga.

Tagovi: Haški tribunal, Ratko Mladić, Bisera Turković, Tomaso Debenedetti
PROČITAJ I OVO
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE