GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hitna pomoć ide u reorganizaciju

Hitna pomoć ide u reorganizaciju
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2023 / 10:55
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U svibnju bi trebale početi prve edukacije za specijalizaciju iz hitne medicine medicinskih sestara i tehničara. Već godinu poslije ti bi novi specijalisti mogli pružati hitnu medicinsku pomoć građanima, odnosno stvarno spašavati živote, jer bi imali veće ovlasti nego sada.

Naime, u sklopu Hitne medicinske pomoći trenutačno rade tzv. tim 1, u koji je uključen liječnik i tehničar, te tim 2, u kojem radi medicinska sestra, odnosno tehničar sa srednjom stručnom spremom, te jedna s višom, ali nema liječnika. No, problem je što tim 2 gotovo nikako ne može pomoći u hitnim situacijama, primjerice nekome tko je u anafilaktičkom šoku, jer ne smiju davati neke lijekove koji spašavaju život poput adrenalina, piše Jutarnji list.

Drugim riječima, tim 2 gotovo da se svodi na sanitetski prijevoz pacijenata u bolnicu jer dugih ovlasti nema, što nije slučaj u najvećem dijelu zemalja EU.

- To bi se trebalo promijeniti nakon što u iduće tri godine 370 medicinskih sestara i tehničara prvostupnika (završena viša medicinska škola) prođu jednogodišnju specijalizaciju iz hitne medicine, što je omogućeno projektom EU. Ovu će edukaciju provoditi sveučilišta i veleučilišta, a plan je da svake godine imamo oko 120 polaznika te specijalizacije. Naime, ne mogu sve sestre i tehničari hitne otići na specijalizaciju odjedanput, to mora biti sukcesivno - kaže Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara.

Dodaje da se prije početka ove specijalizacije također mora promijeniti Zakon o sestrinstvu da djelatnici budu i pravno zaštićeni, što podrazumijeva povećanje njihovih ovlasti u odnosu na trenutačne jer bi bez toga oni koji bi pružali stvarnu hitnu pomoć bili u prekršaju unatoč dodatnoj edukaciji i kompetencijama. Predviđa se također da sestrinski specijalisti imaju veće plaće poslije završene specijalizacije. Naime, umjesto koeficijenta 1,16 imali bi 1,4, a to je povećanje od oko 25 posto.

Većina zemalja EU ima dodatno educirane medicinske sestre i tehničare koji mogu pružiti hitnu medicinsku pomoć i tako spašavati pacijente ako u blizini nema liječnika. No, Gazić napominje da te specijaliste ne treba brkati s paramedikusima koje nerijetko vidimo u američkim filmovima. Naime, paramedikusi nisu zdravstveni djelatnici, nego osobe različitih zanimanja koje su prošle jednogodišnju edukaciju za ispomoć u hitnim situacijama.

- Osim specijalizacija za hitnu medicinu pokrećemo i druge. Dosad su se javila 24 stručna društva medicinskih sestara i tehničara koja također žele specijalizacije, a to znači da bi uskoro trebao početi rad na izradi pravilnika o sestrinskim specijalizacijama. Rok je za to bio početak ovog mjeseca, ali očekujemo da će do polovice ožujka konačno svi završiti taj posao.

Naime, među zainteresiranima su i stručna društva medicinskih sestara i tehničara za, primjerice, hematologiju, kirurgiju, kardiologiju, gastroenterologiju, patronažu... Potom će sve to objediniti Ministarstvo zdravstva i povjerenstvo za sestrinstvo i nadam se da bi do kraja ljeta MIZ mogao donijeti prvi pravilnik o sestrinskim specijalizacijama - objašnjava Gazić.

Na pitanje bi li to moglo izazvati nezadovoljstvo pacijenata, jer u timu 2 nema liječnika, Gazić naglašava da za to nema razloga.

- Oni neće ići na sve intervencije umjesto liječnika, kako se to tumači, a osim toga liječnik ostaje u timu 1. Primjerice, događa se da tim 1 ode na intervenciju zbog neke prometne nesreće, a istodobno se netko zbog infarkta sruši na istom području ili ga ubode osa i padne u anafilaktički šok. Izaći će na teren tim 2, ali nakon specijalizacije medicinske sestre i tehničari moći će započeti reanimaciju i pacijentu dati lijekove koji se u takvim situacijama primjenjuju, primjerice adrenalin.

U ovom trenu to ne mogu i zato bi pacijent mogao umrijeti jer nije dobio pravovremenu medicinsku skrb - kaže Gazić. Napominje da bi specijalisti hitne mogli značajno pomoći i tijekom turističke sezone kada na obali kronično nedostaje stručne medicinske pomoći.

Tagovi: Hitna pomoć, reorganizacija Hitne pomoći, medicinske sestre, Mario Gazić, zakon o sestrinstvu
PROČITAJ I OVO
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
NOVA VEĆINA
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
ZAGREB - "Ovo nije dječja igra i svatko tko ovo shvaća kao dječju igru, kao kratki PR potez, jako griješi. Na nama je ogromna odgovornost."
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
TVRDNJE
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dao je izjavu medijima na temu ishoda pregovora oko sastavljanja nove Vlade i formiranja parlamentarne većine.
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
OTKRIĆA
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava upravo daje izjavu povodom dogovora DP-a i HDZ-a oko sastavljanja vlade.
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
POTVRDA
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
ZAGREB - DP i HDZ postigli su "suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade", izvijestio je Marko Milić nakon drugog sastanka ovog tjedna, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata.
China and Serbia are raising relations to a higher level
COOPERATION
China and Serbia are raising relations to a higher level
BELGRADE - China and Serbia have decided on Wednesday to build a community with a shared future, an upgrade of their relations from the comprehensive strategic partnership established eight years ago.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE