GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HLK: Neprihvatljivi stavovi Dijane Zadravec o zabrani dopunskog rada

HLK: Neprihvatljivi stavovi Dijane Zadravec o zabrani dopunskog rada
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 12:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska liječnička komora (HLK) ocijenila je u subotu kako su potpuno neprihvatljivi stavovi Dijane Zadravec izrečeni u medijima kojima ona zaziva zabranu dopunskog rada liječnika, pa HLK poziva ravnatelja, Upravo vijeće i ministra da hitno riješe probleme u KBC-u Sestara milosrdnica.

HLK u priopćenju ističe kako se liječnici i svi drugi zdravstveni djelatnici u javnom zdravstvu mogu zadržati isključivo kvalitetnim uvjetima rada, primjerenim financijskim nagrađivanjem, mogućnostima usavršavanja i napredovanja te pozitivnim i ugodnim radnim okruženjem. To se ne može postići robovlasničkim ugovorima za specijalizante i zabranom dopunskog rada liječnika, što je protivno i ustaljenoj praksi Europske unije.

Prethodni ugovori za specijalizante i mlade specijaliste ukinuti su i modificirani zahvaljujući dugogodišnjim nastojanjima HLK-a. Trošak specijalističkog usavršavanja liječnici su u slučaju prijevremenog raskida ugovora o radu morali kao odštetu isplatiti bivšem poslodavcu, uključivali i sve bruto plaće specijalizanata. To je značilo da oni godinama rade besplatno i državi još trebaju uplatiti sva davanja na plaću i iz plaće za razdoblje specijalizacije.

HLK ističe kako liječnici mogu u slobodno vrijeme raditi u privatnim zdravstvenim ustanovama uz odobrenje ravnatelja i ispunjavanje zakonskih uvjeta. Taj rad potiče izvrsnost a dodatni prihodi od dopunskog rada zadržavaju liječnike u Hrvatskoj i u javnom zdravstvu. Primjerice, u Austriji više od 60 posto bolničkih specijalista radi dopunski i u privatnim ustanovama.

"Nažalost, prof. Zadravec je u medijskim istupima paušalno optužila sve liječnike koji dopunski rade u privatnom zdravstvu da zlorabe svoj položaj i ovako iznesenom populističkom optužbom, nepotkrijepljenom dokazima i konkretnim imenima, baca se nedopustiva ljaga na cijelu struku", ocjenjuju u HLK.

Ističu kako se na primjeru Kliničkoga zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, odnosno Klinike za tumore KBC-a Sestara milosrdnica vidi kronična upravljačka i kadrovska kriza te narušeni međuljudski odnosi a prosvjed zaposlenika Klinike za tumore jasna je poruka svim odgovornima o potrebi žurnog rješavanja ovog problema, a ne bježanja od odgovornosti.

Komora stoga očekuje da će ravnatelj i upravno vijeće KBC-a Sestara milosrdnica, kao i ministar zdravstva, preuzeti svoju odgovornost i poduzeti sve što je potrebno da što prije, na dobrobit pacijenata, liječnika i zdravstvenog osoblja, razriješe nagomilane probleme u ovoj našoj uglednoj i velikoj zdravstvenoj ustanovi.

Što se pak tiče bilo kakvih sumnji ili optužbi za moguća kaznena djela u KBC-u Sestara milosrdnica, HLK očekuje da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske učini sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se te optužbe što prije razjasnile.

Tagovi: Hrvatska liječnička komora, Dijana Zadranvec, dopunski rad
PROČITAJ I OVO
Johnson: Širenje korone ozbiljno zabrinjava
UPOZORENJE
Johnson: Širenje korone ozbiljno zabrinjava
LONDON - Rastući brojevi zaraženih i hospitaliziranih zbog covida-19 predmet su "ozbiljne, ozbiljne zabrinutosti", rekao je u subotu britanski premijer Boris Johnson, dodajući da je manje optimističan oko otvaranja zemlje nego što je bio u svibnju.
Puljak: Split neće biti grad slučaj zbog nasilne manjine, pogotovo ako je motivirano nacionalnom mržnjom
JASNA PORUKA
Puljak: Split neće biti grad slučaj zbog nasilne manjine, pogotovo ako je motivirano nacionalnom mržnjom
SPLIT - Puljak je u obraćanju građanima Splita poručio da ovakvim nasilnicima treba stati na kraj.
Posljednji ispraćaj SDP-a: Dio članova želi povratak Bernardića
SDP
Posljednji ispraćaj SDP-a: Dio članova želi povratak Bernardića
ZAGREB - Tijekom održavanja Glavnog odbora SDP-a održan je i prosvjed ispred središnjice stranke na Iblerovom trgu gdje su neki članovi stranke svoje nezadovoljstvo iskazali paljenjem lampaša i postavljanjem plakata.
Svjedoci vidjeli kako je Mamić podmićivao suce
KORUPCIJA
Svjedoci vidjeli kako je Mamić podmićivao suce
ZAGREB - Procurili su novi detalji o uhićenim sucima, koje su, kako sumnja USKOK, podmićivala braća Zdravko i Zoran Mamić.
Kako će se Covid-putovnice koristiti na kulturnim i sportskim događajima?
NOVO (NE)NORMALNO
Kako će se Covid-putovnice koristiti na kulturnim i sportskim događajima?
ZAGREB - Covid-potvrde od subote se mogu koristiti i kao ulaznice za kulturne i sportske događaje na kojima se ne treba pridržavati epidemioloških mjera, odlučio je Nacionalni stožer civilne zaštite.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE