GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HLK osuđuje neznanstvene tvrdnje HUUGO-a o učinkovitosti cjepiva

HLK osuđuje neznanstvene tvrdnje HUUGO-a o učinkovitosti cjepiva
OSUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2021 / 12:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska liječnička komora (HLK) u ponedjeljak je osudila neznanstvene tvrdnje i nestručne stavove Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) da učinkovitost i sigurnost cjepiva protiv covida-19 nisu znanstveno dokazani.

Usred pandemije, kada javnost s pojačanom pozornošću prati istupe i preporuke liječnika, udruga HUUGO je u priopćenju pokazala zabrinjavajuću razinu nepoznavanja rezultata znanstvenih istraživanja i relevantnih propisa", priopćili su iz HLK-a.

Iz poziva da se "objave dokazi o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva" koji je u ime HUUGO-a putem facebooka i službenim dopisima uputila predsjednica udruge Josipa Rodić, proizlazi da vodstvo HUUGO-a nije upoznato niti s jednim od više stotina znanstvenih istraživanja o cjepivima protiv covida-19 objavljenih u posljednjih godinu dana, upozorava HLK.

Ta su istraživanja dokazala djelotvornost cjepiva u zaštiti od zaraze i izuzetno visoku djelotvornost u sprječavanju teške bolesti i smrti, dok regulativna tijela redovito objavljuju i obnavljaju preporuke i stavove o cjepivima, a nacionalna i međunarodna stručna medicinska društva izdaju brojne preporuke, stručne smjernice i procjene učinkovitosti cjepiva.

Liječnička komora podsjeća da je obveza i dužnost svake liječnice i liječnika da se kontinuirano stručno usavršava i prati relevantnu stručnu i znanstvenu literaturu.

"Nevjerojatno je da je to obilje znanstvenih i stručnih dokaza uspjelo promaknuti vodstvu HUUGO-a. Iz obraćanja medijima također proizlazi da vodstvo ne posjeduje nužna temeljna znanja o procesu odobravanja cjepiva i lijekova u EU i Hrvatskoj", navodi HLK.

Nikada se nijedan lijek nije pratio kao cjepiva protiv covida

Naime, uvjetno odobrenje, kakvo su dobila cjepiva protiv covida-19, u EU je uobičajen postupak odobravanja lijekova i cjepiva, a standardi sigurnosti za lijekove i cjepiva iznimno su visoki i kod uvjetnog i kod konačnog odobrenja.

"Nikada se niti jedan lijek nije ovako intenzivno pratio kao što se sada prate ova cjepiva kroz epidemiološke baze podataka o 138 milijuna ljudi", naglašava HLK.

Komora također upozorava i javnost i liječnike koji vode HUUGO kako je njihova tvrdnja da postoji EU ili hrvatski propis koji traži da klinička testiranja cjepiva traju pet godina - neistinita.

"Stručno neodgovoran istup vodstva ove udruge, sa stavovima neutemeljenima na znanstvenim činjenicama, ruši povjerenje kako u liječnike primarne zdravstvene zaštite, tako i u liječnike općenito. Ovakve netočne i znanstveno neutemeljene izjave otežavaju ostvarenje što više razine cijepljenosti hrvatskih građana", upozorava HLK.

HLK se pita znaju li uopće članovi udruge što radi vodstvo i slažu li se s ovakvim znanstveno neutemeljenim, a javnozdravstveno štetnim priopćenjem. Zbog toga poručuje da će nadležna povjerenstva HLK-a zatražiti očitovanje od vodstva HUUGO-a.

Komora ističe da je cijepljenje jedini izlaz iz pandemije i "svjetlo povratka u normalan život", te sve hrvatske građane koji nemaju medicinske kontraindikacije poziva da se cijepe.

Tagovi: Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga ugovornih ordinacija, Krešimir Luetić, cijepljenje protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE