GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HND: Napad na novinara napad je na osobu u javnoj službi, sve ćemo prijaviti policiji

HND: Napad na novinara napad je na osobu u javnoj službi, sve ćemo prijaviti policiji
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2022 / 19:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) najoštrije su osudili verbalne i fizičke napade na kolegice i kolege koji su izvještavali sa skupa "Dajemo vam otkaz" inicijative "Slobodni zajedno" u Zagrebu te dodali da je napad na novinara napad na osobu u javnoj službi te će sve to prijaviti policiji.

Prosvjed je, zbog pljačke u Ini, bio usmjeren protiv vlade Andreja Plenkovića i HDZ-a, a prosvjednici su tražili ostavku Vlade te raspisivanje prijevremenih izbora u roku od 90 dana i svih referenduma koju do sada nisu raspisani.

No, već na početku svu ljutnju, srdžbu i bijes, uz uobičajenu salvu uvreda posljednjih nekoliko godina, usmjerili su prema novinarima i novinarkama koji su sa skupa izvještavali.

"Prvo je verbalno napadnuta novinarka HTV-a i predsjednica Europske federacije novinara Maju Sever pa novinarka Večernjeg lista Božena Matijević, da bi novinarki TV kanala Vida Bojani Guberac jedan od prosvjednika, uz divljačko vrijeđanje, grubo odgurnuo ruku u kojoj je držala mikrofon. Verbalni izljevi mržnje prema novinarstvu i novinarskoj struci išli su toliko daleko da je jedan od prosvjednika izvrijeđao čak i našeg nedavno preminulog kolegu Vladimira Matijanića", istaknuli su iz HND-a.

Zabrinjavajuće je, kažu, da zanimanje novinara tako grubo omalovažavaju upravo oni koji prosvjedima traže slobodu javnog izražavanja i pravo na drugačije mišljenje, a kada im novinari i novinarke pruže priliku da objasne svoja stajališta, kreću u vrijeđanje i pogrdna etiketiranja. "I još bi nam zabrinjavali rad i slali nas u zatvore".

Iz HND-a su podsjetili da je novinarstvo javno dobro i da je novinarska zadaća izvijestiti javnost o svemu što se događa u društvu, a takvi pritisci, kako su naglasili, otežavaju rad na terenu.

"Svaki napad na novinarke i novinare, bio verbalni ili fizički, napad je na osobe koje obavljaju poslove od javnog interesa ili su u javnoj službi te ćemo o posljednjem slučaju obavijestiti policiju i pravosuđe", izvijestili su iz HND-a.

Tagovi: Hrvatsko novinarsko društvo, Maja Sever, Božena Matijević, slobodni zajedno, Hrvoje Zovko
PROČITAJ I OVO
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
PORUKE
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, bio je na obilježavanju masakra 12 hrvatskih policajaca u Borovu prije 33 godine. Pritom je komentirao tu tužnu obljetnicu, ali i činjenicu da nikad nitko nije odgovarao za taj, ali i druge ratne zločine.
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
NERVOZA
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bila je vidno nervozna nakon što su joj novinari citirali priopćenje EPPO-a.
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
EPPO
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja oglasio se o aferi na Geodetskom fakultetu vezanim malverzacije kod projekta snimanja zgrada nakon potresa, navodeći kako je ovog četvrtka uhićen bivši pomoćnik ministra kulture i medije, kao i bivši dekan Geodetskog fakulteta i bivši profesor tog fakulteta.
Raznesen bankomat u Vukomercu
PLJAČKA
Raznesen bankomat u Vukomercu
ZAGREB - Nakon deset dana pauze, nepoznati razbojnik ili, pak, više njih ponovno su se okomili na bankomat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE