GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HND: Zabrana gostovanja Maje Sever u Nedjeljom u 2 potvrda cenzure na HRT-u

HND: Zabrana gostovanja Maje Sever u Nedjeljom u 2 potvrda cenzure na HRT-u
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2020 / 21:44
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje cenzorski potez Uprave Hrvatske radiotelevizije, koja je na Svjetski dan slobode medija zabranila uredniku Aleksandru Stankoviću da u svojoj emisiji „Nedjeljom u 2“ ugosti HRT-ovu novinarku i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske Maju Sever, poručuju iz HND-a.

Gost današnje emisije bio je nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić. On je, između ostalog, rekao da je gošća umjesto njega zapravo trebala biti kolegica Sever, a ne on, na što mu je urednik i voditelj emisije Aleksandar Stanković odgovorio:

"Činjenica da Maja Sever nije gošća ove emisije je moj profesionalni poraz, a mislim da je i poraz kuće u kojoj radim. Ona je pozvana kao predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, koja je prošli tjedan razgovarala s predsjednikom Hrvatske i ministricom kulture o problemu slobodnih novinara u doba krize i kako ih spasiti u ovo vrijeme. Ja nisam dobio zeleno svjetlo da je pozovem. Pozvana je i kao žena ponos Hrvatske, nedavno je dobila nagradu. Argumentacija je bila da ona radi u ovoj kući, u ovoj emisiji, i da to nije moguće. Ja ću biti ustrajan u tome da je stalno pozivam u ovu emisiju jer smatram da bi trebala biti gošća."

Kad na sam Svjetski dan slobode medija s nacionalnog servisa dođe vijest o zabrani nastupa predsjednice Sindikata novinara Hrvatske, koja je u ovom posebnom trenutku za svijet, Hrvatsku i njezine građane, a time i novinare i medijske radnike, itekako pozvana govoriti o problemima struke, to dovoljno govori o stanju u TV-kući u kojoj je već dulje vrijeme na snazi ograničavanje slobode govora, poručuju iz HND-a.

Činjenica da je kolegica Sever istodobno i zaposlenica HRT-a uređenom bi i slobodnom sustavu, a kamoli onome koji se mahom financira sredstvima građana, bila čast, a ne izgovor za cenzuru. Međutim, nakon što su joj prije nekoliko godina bez ikakvog obrazloženja s programa uklonili cijenjenu i gledanu emisiju "Hrvatska uživo", uslijedila je, izgleda, i nova etapa. Zabrana nastupa, piše u priopćenju HND-a.

HRT-om, kao što HND godinama upozorava, očito vlada cenzura, prešućuju se teme i zabranjuju nezgodni sugovornici, o čemu govore i brojna izvješća međunarodnih institucija koje se bave slobodom medija. Zbog toga je vodstvo javne televizijske kuće u ime svog viđenja slobode onima koji su na to već javno upozoravali – pokušao zatvoriti usta tužbama vrijednim 500.000 kuna, priopćili su iz HND-a.

Ono što je svima poznato, ali o čemu vlada zakon šutnje vladajućih i vodstva HRT-a, danas je napokon, potvrdom kolege, urednika i voditelja Aleksandra Stankovića postalo javnim. Stoga nam ne preostaje drugo nego od slobodnomisleće javnosti i svih zainteresiranih zatražiti da nam se pridruže u nastojanjima da HRT oslobodi okova politike i interesnih grupa kako bi postao neovisni javni servis. Građani koji plaćaju RTV-pristojbu imaju na to pravo. Danas, na Svjetski dan slobode medija podsjećamo kako je jedan od zahtjeva velikog prošlogodišnjeg novinarskog prosvjeda bila i smjena aktualnog vodstva HRT-a. HND je u tom zahtjevu i dalje ustrajan, poručuju iz HND-a.

Tagovi: Hrvatsko novinarsko društvo, Maja Sever, Aleksandar Stanković, Nedjeljom u 2, Hrvatska radiotelevizija, Hrvoje Zovko
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE